„Vreau să vă asigur că, în cel mai scurt timp, ANAF-ul va deveni acel partener atât pentru contribuabilii persoane fizice, cât şi pentru mediul de afaceri din România. Astfel, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, am elaborat un plan de măsuri care vizează o eficientă şi corectă colectare a veniturilor bugetului general consolidat, dar în egală măsură şi transformarea agenţiei într-o instituţie transparentă şi eficientă. Obiectivele pe care le avem în vedere sunt, în principal, următoarele: asigurarea unor servicii de calitate în relaţia cu contribuabilii, simplificarea documentelor de administrare fiscală care să susţină atât conformarea la declararea obligaţiilor fiscale, cât şi conformarea la plata acestora. De asemenea, un rol important o să-l acordăm prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi încercăm, prin înfiinţarea unor structuri noi în cadrul ANAF, asigurarea unui tratament diferenţiat acordat contribuabililor din România în funcţie de comportamentul lor fiscal. Acest plan de măsuri cuprinde acţiuni concrete şi clar definite, având stabilite responsabilităţi şi termene de implementare. Acestea vor începe să decurgă în perioada imediat următoare”, a spus Călugăreanu, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, aceasta a mai transmis că planul de eficientizare și transparentizare a activității instituției va fi pus în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare.

„Începând de săptămâna viitoare, vom supune consultării publice acest plan de eficientizare şi transparentizare a activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, consultându-ne în acest sens atât cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale din domeniu, dar şi cu reprezentanţi ai mediului academic. În acest sens, dorim să implementăm o serie de măsuri. Prima dintre ele este reducerea numărului de formulare şi declaraţii fiscale pentru persoane juridice. Dacă veţi avea curiozitatea să vă uitaţi pe site-ul nostru, veţi constata că numărul de formulare şi declaraţii pe care contribuabilii din România trebuie să le depună este în jur de 600. De asemenea, analizăm posibilitatea simplificării în continuare a Declaraţiei unice pentru persoanele fizice şi vom evalua calitatea serviciilor acordate de către ANAF din perspectiva contribuabililor”, a subliniat şeful ANAF.

Mirela Călugăreanu a înlocuit-o, începând de luni, 3 iunie, pe Mihaela Triculescu în funcţia de şef al Fiscului, prin decizii ale premierului Viorica Dăncilă publicate în Monitorul Oficial, potrivit Economica.ro.