Certificatul verde nu va fi adoptat până la finalul acestui an! Nicolae Ciucă a dat asigurări

Nicolae Ciucă a fost prezent în județul Vâlcea, la ceremonia de comemorare a 88 de ani de la moartea marelui om politic liberal Ion Gheorghe Duca, unde a vorbit despre introducerea certificatului verde la locul de muncă în România. Astfel, premierul a fost întrebat dacă acest lucru se va întâmpla până la finalul anului.

„Dacă vă referiţi la săptămâna aceasta, nu cred că va fi adoptat”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Decizia va fi luată în funcție de situație

Totodată, acesta a subliniat că Parlamentul este cel care ar urma să ia o măsură în privința certificatului verde la locul de muncă iar Legislativul este în vacanța.

„Există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate. În fiecare zi discut cu ministrul Sănătăţii tot ceea ce avem de făcut astfel încât să putem să pregătim întreg sistemul sanitar pentru a face faţă noului val şi, desigur, există şi măsurile concretizate într-un plan”, a completat Nicolae Ciucă.

Rafila, informația zilei despre Certificatul Verde

Anterior, Rafila a spus că sistemul de sănătate din România a fost depășit ca și resurse, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Potrivit acestuia, 3% dintre pacienții infectați în România au decedat, „ceea ce reprezintă un procent extrem de mare”. În acest context, ministrul Sănătății a subliniat că autoritățile își doresc ca „acest lucru să nu se mai întâmple”.

În acest context, Rafila a declarat că şi-ar fi dorit introducerea certificatului verde, dar acesta nu a fost adoptat.

„Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document.

Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a explicat Rafila.