Decizie în premieră mondială luată la Paris!

Franţa, prima ţară din lume care decide asta în legătură cu certificatul verde

Franţa devine prima ţară din lume care va prelungi certificatul verde numai pentru cei care îşi fac a treia doză de vaccin anti-COVID. Restricţia se aplică în cazul persoanelor de peste 65 de ani care sunt vaccinate deja cu schema completă, transmite Reuters.

Anunţul a fost făcut, marţi, de către preşedintele Emmanuel Macron, care a mai precizat că Franţa va extinde campania de vaccinare cu doza booster împotriva noului coronavirus pentru cetăţenii de 50 de ani şi peste, începând din luna decembrie.

Astfel, campania de vaccinare cu doza de supra-rapel va porni la începutul lunii decembrie pentru grupa de vârstă 50-64 de ani, iar din 15 decembrie pentru persoanele de 65 de ani şi peste.

A început valul cinci în Europa!

“Vaccinaţi-vă. Vaccinaţi-vă ca să vă protejaţi. Vaccinaţi-vă ca să trăţi normal”, le-a transmis preşedintele Emmanuel Macron francezilor care nu s-au imunizat încă.

Europa trece printr-un al cincilea val de infectări, iar în Franţa există o creştere alarmantă a ratei de incidenţă şi a numărului de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19, a mai spus preşedintele francez.

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că, în Europa, a început al cincilea val! Peste 80 la sută dintre persoanele aflate la reanimare au peste 50 de ani. De aceea, de la începutul lunii decembrie, vom lansa o campanie de rapel care se adresează compatrioţilor noştri cu vârste între 50 şi 64 de ani”, a declarat Macron.

În ultima săptămână, Franţa a raportat o medie de aproape 9.000 de infectări pe zi, iar marţi au fost 12.476 de cazuri noi, cel mai ridicat nivel de după 8 septembrie.

Restricţii impuse în Franţa şi reacţia imediată a oamenilor

Rezidenţii francezi vor trebui să prezinte certificatul verde, o dovadă a trecerii prin boală sau un test COVID-19 cu rezultat negativ pentru a putea să meargă la restaurante şi în baruri, să călătorească cu avionul sau cu trenul pe distanţe lungi.

Aceste măsuri se vor aplica în anumite cazuri şi în ceea ce priveşte accesul la locul de muncă.

Imediat după anunţul făcut de Emmanuel Macron, numărul programărilor pe platformele de vaccinare anti-COVID a crescut spectaculos, notează agenţia DPA.

Aproape 150.000 de francezi şi-au făcut programări pentru a treia doză doar în ziua de marţi pe Doctolib, au anunţat miercuri reprezentanţii acestei populare platforme online franceze.