Emmanuel Macron lansează un apel la responsabilitate

Emmanuel Macron a anunţat o campanie cu a treia doză de vaccin anti-COVID, lansată în decembrie, pentru persoanele cu vârste între 50 şi 64 de ani. Așadar, cei cu vârste de peste 65 de ani vor avea nevoie de un permis sanitar condiţionat de a treia injecţie, începând din 15 decembrie.

„Începând din 15 decembrie, trebuie să justificaţi un rapel pentru a prelungi validitatea permisului sanitar. Vaccinaţi-vă pentru a vă proteja”, a transmis președintele Franței

Doar 3,4 milioane din 7,7 milioane de persoane eligibile au fost revaccinate

Până în momentul de față, doar 3,4 milioane din 7,7 milioane de persoane eligibile au fost revaccinate.

„Nu am terminat cu epidemia. De aproape doi ani, ne confruntăm cu o pandemie excepţională. Va trebui să trăim cu virusul şi variantele sale până ce populaţia mondială va fi imunizată”, a completat Emmanuel Macron.

Totodată, preşedintele francez a lansat în special un apel către cei 6 milioane de francezi care nu au primit nicio doză de vaccin până acum.

„O persoană vaccinată are şanse mai mici de unsprezece ori să ajungă la spital. Vaccinaţi-vă pentru a putea trăi din nou normal”, a implorat şeful statului.

Preşedintele francez a precizat că pentru moment, purtarea măştii în şcoli va fi menţinută. Pentru departamentele unde rata de incidenţă depăşeşte 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, purtarea măştii a fost reimpusă în şcoli.

Rata de incidenţă naţională se ridică la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori

Potrivit ultimelor date ale Santé Publique France, rata de incidenţă naţională se ridică la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile (+23%). În acest context, Macron a mai spus că Europa trece printr-un al cincilea val de infectări şi că în Franţa există o creştere alarmantă a ratei de incidenţă şi a numărului de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19.

Franţa a raportat marţi 12.476 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cel mai ridicat nivel consemnat după 8 septembrie. Mai mult, preşedintele Franţei a declarat că reforma pensiilor nu va fi lansată în următoarele luni.

„Nu se întrunesc condiţiile pentru reforma pensiilor. De anul viitor, vor fi necesare decizii clare, care vor face obiectul unei dezbateri democratice”, a transmis Macron.

Emmanuel Macron a decis suspendarea acordării indemnizaţiilor de şomaj persoanelor care nu îşi caută activ un loc de muncă. Preşedintele Franţei a anunţat că va elabora un plan care prevede „relansarea construcţiei de reactoare nucleare” şi „continuarea dezvoltării energiilor regenerabile”.

„Vom face toate eforturile pentru asigurarea independenţei energetice. Suntem expuşi cu toţii efectelor actualei situaţii, costuri mari pentru combustibili. Sunt necesare măsuri urgente: plafonarea preţului la gaz, indemnizaţia pentru inflaţie în valoare de 100 de euro. Dar, dacă vrem energie la preţuri rezonabile, trebuie să economisim energia şi să facem investiţii în producerea de energie din alte resurse decât cele fosile”, a conchis preşedintele Franţei.