Decizia ÎCCJ privind drepturile moștenitorilor de a accesa informații bancare ale rudelor decedate

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis luni, 20 mai 2024, o decizie importantă care clarifică drepturile moștenitorilor de a accesa informații bancare ale rudelor decedate, protejate anterior de secretul bancar.

Această hotărâre vine în urma unui recurs în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați, stabilind că informațiile pot fi furnizate moștenitorilor doar „în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind”.

Controversa a izvorât din lipsa unei interpretări unitare în jurisprudența națională, diferite instanțe având abordări divergente asupra accesului la datele bancare ale decedaților.

În acest context, ÎCCJ a decis să unifice practica judiciară printr-o decizie ce va influența gestionarea moștenirilor și accesul la informații cruciale pentru finalizarea acestora.

„În interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct”, anunţă, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ÎCCJ
ÎCCJ / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Când pot fi divulgate aceste informații

Decizia ÎCCJ clarifică faptul că informațiile de natura secretului bancar pot fi divulgate la cererea titularului de cont, moștenitorilor acestuia, sau cu acordul expres al acestora, conform Ordonanței de Urgență menționate.

În această chestiune, magistraţii au decis să admită „recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 20 mai 2024”.

Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie pentru toate părțile interesate din momentul publicării.