Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a reacționat pe site-ul oficial după informațiile publicate de Consiliul Concurenței. Sursa citată precizează că se declară îngrijorată de declaraţiile preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, referitoare la schimbarea legislaţiei privind înfiinţarea firmelor de contabilitate.

În acest context, reprezentanții CECCAR, în calitate de organism profesional care reprezintă şi gestionează profesia contabilă din România, dezavuează opiniile Consiliului.

Totodată, sursa citată subliniază faptul că CECCAR a furnizat Consiliului date şi argumente care contrazic punctul de vedere al autorităţii bazat pe concluziile studiului realizat de aceasta. În același timp, se pare că varianta preliminară a studiului nu era publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei la ora emiterii comunicatului, motiv pentru care CECCAR a solicitat în mod oficial ca analiza să îi fie pusă la dispoziţie.

CECCAR, îngrijorat de schimbările anunțate de Consiliul Concurenței

„Ipoteza pe care s-au bazat analiza şi concluziile acesteia este una eronată, având în vedere că într-un cabinet medical se pot presta servicii medicale ca angajat doar dacă persoana în cauză deţine calificarea de medic, condiţie impusă prin legislaţie, în timp ce pentru o societate de contabilitate/expertiză contabilă legea nu impune ca angajaţii care prestează servicii contabile să deţină calificarea de expert contabil/contabil autorizat. În concluzie, comparaţia celor două situaţii nu are relevanţă raportat atât la legislaţia naţională, cât şi la cea europeană, concluziile raportului fiind, în consecinţă, viciate”, susține CECCAR.

Sursa citată mai precizează că piața serviciilor contabile este una concurențială, iar acest lucru este demonstrat și de studiul realizat de Consiliul Concurenței, dar și pe baza datelor statistice, pe care autoritățile le au la dispoziție.

„Deşi, potrivit datelor furnizate de CECCAR, piaţa este caracterizată de prezenţa unui număr mare de actori (…), trebuie avut în vedere că, în lipsa unei astfel de prevederi, numărul societăţilor comerciale de contabilitate/expertiză contabilă ar putea fi mai mare. Astfel, se prezumă că, în prezent, numărul agenţilor economici care sunt pe piaţă este mai mic decât numărul agenţilor economici care ar fi intrat în absenţa reglementării, afectând concurenţa pe piaţă”, se menţionează în studiul realizat de autoritate, afirmaţie care nu are însă, la bază, o cercetare în acest sens, susține CECCAR.

Totodată, sursa citată precizează că în realitate, concluzia nu se justifică, legislaţia actuală neobstrucţionând accesul pe piaţa serviciilor niciunei persoane, impunând doar condiţia obţinerii calificării de expert contabil/contabil autorizat.

În acest context, CECCAR anunță că pregătește un punct de vedere care va ajunge direct la Consiliul Concureneți.

„În perioada imediat următoare vom elabora un punct de vedere pe care îl vom transmite Consiliului Concurenţei în sensul susţinerii obligaţiei ca societăţile de contabilitate/expertiză contabilă să fie deţinute şi administrate majoritar de membri CECCAR”, se mai arată pe site-ul CECCAR.