În practică, sunt prea puține unități sanitare în pacienții bolnavi de cancer beneficiază de comisie de diagnostic și de indicație terapeutică. Ministrul Sănătății schimbă legea, iar spitalele care nu vor face astfel de comisii vor fi sancționate.

Centrele oncologice care nu vor face comisii multi-disciplinare pentru a analiza cazurile pacienților cu cancer vor rămâne fără finanțare.

Anunțul a venit chiar de la ministrul Sănătății, care spune că în prea puține spitale doctorii s-au așezat la aceeași masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi. Iar acesta este motivul pentru care oamenii aflați oricum într-o situație dificilă sunt nevoiți să piardă timp prețios căutând specialiști care să îi ajute.

Indiferent de tip și localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Așa se întâmplă că bolnavul ajunge, de cele mai multe ori pe cont propriu, pe la ușilor mai multor specialiști. Separat, fiecare își spune părerea, iar pacientul este bulversat.

”De exemplu, un cancer de colon: este diagnosticat de un gastroenterolog și-i zice: mergi la un oncolog. Pacientul caută disperat cel mai bun oncolog pe această patologie. Oncologul îi spune mergi la chirurg, încep căutările pentru chirurg, stă la mai multe uși, se pierde mult timp care este prețios în afecțiunile oncologice.”, a spus Silvia Coman

În mod normal, tratamentul adecvat pentru fiecare bolnav în parte se stabilește în cadrul unui tumor board, adică o comisie de diagnostic și indicație terapeutică. Atunci oncologul, chirurgul, radioterapeutul și anatomopatologul stau la aceeași masă și discuta împreună cazul. Cel mai adesea o astfel de comisie este întâlnită în clinicile private.

″Medicul curant aduce în discuție cazul și se discută oportunitățile de tratament și se incheie cu decizia de tratament – analizează cazul din mai multe perspective: chirurgicală, oncologică, radioterapeutului și se ia cea mai bună decizie de tratament pentru pacientul respectiv″⁣, a declarat Ana Băncilă, medic specialist radioterapeut la o clinică privată.

 

Este necesar ca această comisie să se întrunească săptămânal pentru a discuta evoluția pacientului și eventual modificarea schemei de tratament.

Din 2002, legea spune că spitalele care tratează pacienți oncologici trebuie să aibă comisie de diagnostic și indicație terapeutică. În practică, însă, sunt prea puține unități sanitare în care se întâmplă acest lucru. Ministrul Sănătății schimbă legea: spitalele care nu vor face astfel de comisii vor fi sancționate.

Sorina Pintea, ministrul sănătății: ″Centrele de oncologie care nu vor folosi tumor-boardul nu vor mai fi finanțate. Aveam în legislație această sintagmă, deci echipa multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienților cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta va deveni obligatoriu″⁣.

Asociațiile de pacienți spun că 130 de persoane mor zilnic în România din cauza cancerului. Anul trecut, programul național de oncologie a avut o finanțare de 1,65 miliarde de lei, bani de care au beneficiat aproximativ 130 de mii de pacienți, conform stirileprotv.ro.

Te-ar putea interesa și: