Codul Rutier prevede ca în cazul în care permisul de conducere a expirat, a fost pierdut sau s-a deteriorat, șoferii pot solicita autorităților un nou document. Conform legislației în vigoare, pentru eliberarea unui duplicat al permisului auto nu este nevoie și de un document medical, ci doar de cerere și de alte documente.
 
Dacă un șofer dorește să-și reînnoiască permisul de conducere expirat sau aflat în preajma expirării, el trebuie să prezinte autorităților, pe lângă o cerere și celelalte documente necesare, și o fișă medicală. Din acest document trebuie să rezulte că șoferul este apt pentru a conduce o mașină pe drumurile publice din România. Fișa medicală trebuie emisă de către o unitate medicală autorizată.
 
Conducătorii auto care au permisul de conducere expirat și doresc reînnoirea documentului nu pot transmite documentele prin poștă sau e-mail, ci doar direct la autorități.
 
În schimb, în cazul în care un conducător auto solicită autorităților eliberarea unui duplicat după permisul pierdut sau deteriorat, dar încă valabil, acesta nu trebuie să prezinte și un document medical.
 
Astfel, nu trebuie să prezinte o fișă medicală șoferii care solicită un nou permis auto atunci când:
 
  • permisul le-a fost furat, l-au pierdut sau s-a deteriorat;
  • numele deținătorului s-a schimbat între timp.
Șoferii care solicită eliberarea unui nou permis de conducere înainte ca cel deținut să expire vor primi, de fapt, un duplicat al permisului auto deținut. Acest document va avea aceeași valabilitate înscrisă pe permisul furat, pierdut sau deteriorat.