"Ei, dacă ar fi să continuăm pe tema 'zoologică'… Ce au ei (britanicii) pe stemă? Leul, se pare. Există o veche zicală: orice leu e pisică, dar nu orice pisică e leu. Fiecare să-şi vadă de propriile afaceri. Şi noi nu credem că în grădina zoologică din Occident a crescut fiara care să-i spună ursului ce să facă', a declarat Şoigu, răspunzând la întrebări puse de studenţi MGIMO Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, în deschiderea unui forum pe probleme de cooperare militară.

Anterior, ministrul apărării britanic, Michael Fallon, a declarat că Occidentul nu este mulţumit de contactele Rusiei cu Libia, estimând că în acest fel Moscova "verifică fermitatea Occidentului, verifică Alianţa". El se referea la contactele mareşalului Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naţionale Libiene LNA, cu Moscova.

"Noi nu dorim ca ursul (rus) să-şi bage labele acolo", ar fi spus Fallon, într-o declaraţie ce îi este atribuită de Daily Mail, dar şi de alte ziare britanice, citând un fragment din discursul său la Conferinţa de securitate de la Munchen.

În acest context, RIA Novosti aminteşte că trupele sub comanda mareşalului Khalifa Haftar luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în zona oraşului Benghazi. În iunie şi noiembrie trecut, Haftar a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu responsabili ai Ministerelor de Externe şi Apărării, precum şi cu secretarul Consiliului Securităţii Rusiei. În ianuarie, el a vizitat portavionul "Amiral Kuzneţov" şi a participat la o videoconferinţă cu Serghei Şoigu, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu.

LNA nu se subordonează guvernului de uniune naţională de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, şi susţine parlamentul cu sediul la Tobruk, în estul ţării. AGERPRES