Petrolul a ajuns acum la minimul ultimilor 11 ani, iar speculatorii și producătorii de petrol nu se așteaptă ca prețul să se recupereze prea curând.

Potrivit Bloomberg, investitorii pariază în număr tot mai mare că prețul petrolului va continua să scadă şi anul viitor, pe fondul situaţiei potrivit căreia OPEC se încăpăţânează să impună limite de producţie, revenirea anticipată a Iranului pe piață și capacitatea de producție a unor țări precum Rusia și SUA.

Perspectivele pesimiste i-au unit pe investitori în conjunctura de a paria la unison pe scăderea prețului petrolului. Date recente ale New York Mercantile Exchange și US Depository Trust & Clearing Corporation dezvăluie că investitorii au cumpărat opțiuni de vânzare la prețul petrolului de referință din SUA – WTI – de la 15 dolari barilul anul viitor.

O opțiune de vânzare oferă deținătorului dreptul, dar nu şi obligatia, de a vinde la un preț prestabilit la o dată ulterioară. Acestă opţiune poate fi folosită pentru a se specula în ce priveşte mișcările viitoare ale prețurilor sau de producători pentru a se acoperi în cazul scăderi prețurilor produselor lor, ca si cum şi-ar face o asigurare.

Cea mai mare interes dintre toate contractele de opțiuni este plasarea petrolului la 30 de dolari barilul, care expiră în decembrie 2016, reprezentând o scădere de aproape 18% faţă de prețul actual de aproximativ 36.50 de dolari barilul.