Determinarea cu care premierul britanic Boris Johnson ține să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană tulbură foarte rău apele în insulele arhipeleagului britanic. În ciuda referendumului care a stabilit că majoritatea supușilor Coroanei doresc BREXIT, susținătorii acestei idei se confruntă nu doar cu critici foarte puternice, venite practic din toate părțile, dar și cu posibilitatea, la care nu s-ar fi gândit nimeni, acum doar câțiva ani, ca Regatul Unit să se destrame.

Nu doar în Scoția opoziția față de părăsirea Uniunii Europene – UE a făcut să renască ideile naționaliste și să fie luată în calcul separarea de Londra, dar mai nou ploile nu sunt deloc liniștite nici în Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Țara Galilor vrea independența

Astfel, opoziţia faţă de ieşirea Marii Britanii din UE a sporit susţinerea pentru independenţa Ţării Galilor până la un procent-record, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri.

Sondajul realizat de YouGov asupra unui eşantion de peste 1.000 de persoane i-a întrebat pe respondenţi dacă ar dori ca Ţara Galilor să devină independentă, pentru a putea rămâne în UE după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

Circa 48% au răspuns că ar vota împotriva independenţei în aceste circumstanţe, iar 17% nu au putut oferi un răspuns, însă 24% au declarat că ar vota pentru independenţă, dacă un referendum ar fi organizat în viitorul apropiat, indiferent de statutul Ţării Galilor în UE.

”Acestea sunt cifre senzaţionale care aduc ambiţiile partidului Plaid Cymru privind asigurarea independenţei Ţării Galilor la cel mai mare nivel din istorie”, a declarat Adam Price, liderul partidului naţionalist galez Plaid Cymru.

Partidul a interpretat aceste rezultate la modul în care, excluzându-i pe cei care nu au putut oferi un răspuns exact, circa 41% ar susţine independenţa post-Brexit a Ţării Galilor.

”Independenţa se transformă dintr-o idee marginală în una în masă. În condiţiile în care Boris Johnson ne duce tot mai aproape de Brexit, tot mai mulţi oameni cer o deschidere spre exterior a Ţării Galilor liberă de atitudinea sfidătoare a Westminsterului”, a declarat Price.

Nord-irlandezii vor unire cu Irlanda

Mult mai rău stau lucrurile pentru Regatul Unit în insula irlandeză. Alegătorii nord-irlandezi ar vota în proporție de 51% în favoarea reunificării Insulei Irlanda, în cazul unui referendum pe tema rămânerii sau nu a provinciei britanice în Regatul Unit, relevă un sondaj citat de presa europeană.

Această majoritate foarte mică, care ar marca însă o schimbare istorică în Irlanda de Nord, se situează în marja de eroare a sondajului, temperează autorul anchetei, politologul Lord Ashcroft. Potrivit acestui studiu, 45% dintre chestionaţi se pronunţă în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit, iar 46% în favoarea intrării în Republica Irlanda, un stat membru UE.

Dar, excluzând indecişii şi absenteiştii, rezultatul ar fi o majoritate de 51% la 49% în favoarea reunificării. Sondajul, publicat miercuri, a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.542 de persoane, în Irlanda de Nord, în perioada 30 august – 2 septembrie.

”Un asemenea rezultat reflectă incertitudinea şi anxietatea care înconjoară BREXIT-ul, frontiera irlandeză şi efectul său potenţial asupra vieţii în provincie”, analizează Lord Ashcroft.

Problema frontierei irlandeze este obstacolul major în calea unui acord BREXIT între Guvernul britanic şi UE. Premierul britanic Boris Johnson cere să se scoată din acordul deja încheiat ”plasa de siguranţă” (”backstop”), care vizează să împiedice întoarcerea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Menită să intre în vigoare doar ca un ultim recurs, această dispoziţie prevede o uniune vamală între Regatul Unit şi UE, iar în plus, în cazul Irlandei de Nord, o aliniere la anumite reglementări europene în domeniul sanitar şi al taxelor. Unioniştii se opun în mod categoric acestei măsuri.

Scoția vrea independență

Iar independența Scoției a fost deja anunțată ca o certitudine de premierul scoțian Nicola Sturgeon. Prim-Ministrul, care este și liderul Partidului Național Scoțian, ce pledează pentru independența Edinburgh-ul de Londra, a declarat că își va întocmi un plan pentru determinarea independenței Scoției, de îndată ce BREXIT va deveni o certitudine.

Ultimele sondaje arată că independența Scoției de Marea Britanie este susținută de 50% din populație, în cazul în care planurile privind BREXIT se vor concretiza. Iar guvernul britanic va fi nevoit prin lege să accepte orice vot de independență.