În ceea ce privește SUA, nu există nicio schimbare! SUA continuă să adopte o atitudine prin care încearcă să tergiverseze problema. Așa încât, chiar dacă în timpul operațiunilor turcești Scutul Eufratului, Ramură de Măslin sau Izvorul Păcii, SUA au tot spus „Nu am promis nimic YPG-ului”, „Înțelegem sensibilitățile Turciei” și chiar „Ne retragem…”, de fiecare dată au găsit o modalitate de a relaționa cu organizația teroristă.

Dacă vă aduceți aminte, președintele SUA, Donald Trump, a declarat la sfârșitul lui 2019 „Iubesc petrolul. Vom menține controlul. Colaborăm cu kurzii”. Frumos… Ceea ce vor ei să construiască spunând în permanență „kurzi” indică de fapt atitudinea lor față de Turcia (Turcia acuză SUA că ajută cu arme și instructori grupările kurde siriene PYD/YPG, pe care Ankara le consideră teroriste – n.red.). Turcia nu a fost niciodată împotriva kurzilor din regiune. Problema Turciei este cu organizațiile teroriste și cu cei care le stau alături.

Nu demult, la sfârșitul lunii mai, un convoi american care transporta materiale militare a trecut prin punctul de frontieră al-Walid și a ajuns în orașul Hassakah. În plus, șase vehicule blindate aparținând Statelor Unite din satul al-Mahmudiyah, din Irak, au fost trimise la zăcăminte de petrol din Siria.

Pentagonul face negocieri cu organizația teroristă

Pentagonul, care a trimis organizației teroriste nenumărate TIR-uri cu ajutoare, nu se limitează doar să înarmeze aceste forțe, ci le și pregătesc pentru negocierile pe tema Constituției siriene.

După cum știți, inclusiv la negocierile de la Geneva, Turcia a anunțat că nu acceptă elemente YPG/PKK în cadrul procesului constituțional. Organizația teroristă nu a reușit să trimită în mod oficial un reprezentant la negocieri.
Dar de ce sunt importante cele mai recente evoluții?

În Siria există două structuri importante despre care se spune că îi reprezintă pe kurzi. Una este PYD (YPG), iar cealaltă este Consiliul Național Kurd Sirian (ENKS)…

PYD-ul îl cunoaștem deja bine!
ENKS: Este o organizație înființată în 2011, în Irak, la inițiativa lui Barzani. Este compus din partide politice kurde și din câteva organizații ale societății civile. ENKS, care nu consideră YPG o organizație teroristă, a devenit la un moment dat ținta YPG.

Turcia a încercat să abordeze diferit cele două organizații. În luna februarie, ministrul turc de Externe Çavuşoğlu a avut o discuție cu o delegație ENKS și a spus: „Am subliniat că PKK/PYD sunt adevărata pacoste pentru kurzi”. Acest contact este un rezultat al eforturilor Turciei de a-i avea ca parteneri direcți de discuție pe kurzii din Siria în timp ce luptă cu organizațiile teroriste.

Dar ce să vezi, de la începutul lunii trecute, PYD și ENKS au inițiat un proces de dialog intens. Atrage atenția faptul că dialogul s-a intensificat după discuțiile purtate de comandantul Forței Comune de Acțiune a SUA, Eric T. Hill, cu teroristul cunoscut sub numele de cod ”Mazlum Kobani”.

Prima etapă a dialogului s-a încheiat cu succes

Teroristul Șahin Cilo a spus că „Prima etapă a dialogului inter-kurd s-a încheiat cu succes. Am trecut în etapa a doua a dialogului. Așteptarea noastră de la actorii politici este să se concentreze pe interesele și viitorul poporului. Împreună vom avea succes și vom face istorie”.

Astfel, el pare să fi dat semnalul pregătirilor pentru o nouă ordine statală. Să nu uităm că în acest moment, YPG poartă negocieri și cu regimul /sirian/.
Un alt aspect important este că ENKS are reprezentanți și în Consiliului Național Sirian, structură cu 80 de membri… Aici are 14 membri.

Ieri am vorbit cu Abdurrahman Mustafa, care deține președinția Consiliului. Și el își dă seama de pericol. Mi-a spus așa: „ENKS este o structură care acționează în cadrul coaliției alături de opoziție. În ultimele două luni au continuat întâlnirile și discuțiile.

Și Barzani oferă sprijin. Noi urmărim cu îngrijorare și cu îndoieli aceste discuții. Nu este posibil să ne întâlnim cu SDG, care are legături cu terorismul”.

O altă informație este că în luna iunie vor avea loc alegeri în Delegația pentru Negocieri, iar în luna iulie în Coaliția Națională…
Acestea sunt cel puțin la fel de importante precum coronavirusul!