Declaraţia a fost făcută săptămâna trecută, la sediul central al VW din Wolfsburg, într-o reuniune internă a directorilor companiei, se arată într-un articol apărut duminică în publicaţia germană Welt am Sonntag.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citate de ziar, anunţă că bugetul de investiţii planificat de VW până în 2018, în valoare de 100 miliarde de euro, va fi redus.

Dezvăluirile recente referitoare la faptul că liderul mondial al producţiei de autovehicule a instalat un soft care să falsifice emisiile de noxe ale maşinilor diesel au stârnit îngrijorări, potrivit cărora întregul concept "fabricat în Germania" va avea de suferit.

Acţiunile Volkswagen au coborât, săptămâna trecută, până la un minim record al ultimilor patru ani, pe măsură ce autorităţile de reglementare din mai multe state au lansat investigaţii referitoare la producătorul auto german.

Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Agenţiile de evaluare financiară Moody's, S&P şi Fitch au revizuit în scădere perspectiva atribuită ratingului companiei, ceea ce înseamnă că există riscul retrogradării VW.

Duminică, publicaţia germană Bild am Sonntag anunţa că o investigaţie internă la VW a arătat că unii ingineri au recunoscut că în 2008 a fost instalat un software care permitea maşinilor cu motor diesel să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Decizia ar fi fost luată deoarece inginerii au constatat că nu există nici un mod în care să poată fi îndeplinite cerinţele privind standardele pentru emisii şi controlul costurilor.

De asemenea, Bild am Sonntag susţine că softul ar fi fost instalat de compania germană Continental AG la motoarele diesel de 1,6 litri.

"Nu avem informaţii privind utilizarea nepotrivită a tehnologiei noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Continental, Felix Gress.

VW a refuzat să comenteze informaţiile din presa germană. AGERPRES