Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a lansat în cursul zilei de marți un atac la adresa PNL, după ce a declarat pentru Libertatea că PSD nu va accepta niciun fel de compromis în privinţa creşterii pensiilor, în luna septembrie.

Anunțul lui Budăi

Dacă această majorare nu va fi de 40%, cum prevede legea impusă de Guvernul PSD, atunci se va declanşa imediat procedura moţiunii de cenzură, pentru demiterea Guvernului Orban. Premierul Ludovic Orban a lăsat de înţeles, în mai multe rânduri, că pensiile vor creşte, însă cu un procent care să permită sustenabilitatea plăţii acestora, şi în anii viitori. Iar ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a avansat un procent de 10% creştere a pensiilor, în septembrie. PSD transmite, însă, că orice majorare care nu e de 40% va duce la moţiune de cenzură.

„Nu vom accepta o majorare mai mică. Orice procent în afară de 40% creştere a pensiilor înseamnă tăieri, o amputare a acestor venituri”, a spus deputatul PSD, pentru Libertatea.

Budăi a arătat că epidemia de coronavirus putea fi folosită în favoarea României, iar în martie, PNL-ul şi Ludovic Orban încă jucau cartea anticiatelor, prin retragerea mandatului şi nominalizarea lui Florin Cîţu premier.

„Le-am oferit un cec în alb, pentru a nu extinde criza sanitară, într-o criză politică”, a arătat Marius Budăi, precizând că „ne aflăm în situaţia în care, la trei luni şi jumătate de la declararea stării de urgenţă, nu avem nicio măsură structurală implementată în economie”.

Reacție după anunțul lui Orban

Parlamentarul a reproşat Guvernului că nu a venit în Parlament, pentru ca, împreună cu celelalte partide, să creioneze un program economic, de combatere a ceea ce se întâmplă acum, această criză economică.

„În declaraţia domnului prim-ministru de aseară spunea că majorarea pensiilor, în vremea guvernării PSD, a fost înghiţită de inflaţie şi că nu vrea să facă acelaşi lucru. Eu îl provoc pe domnul premier să realizeze şi dumnealui creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, în medie, cu 20% peste rata inflaţiei”, a mai spus Budăi.

PSD se pregăteşte să depună moţiunea de cenzură şi spune că negociază, în Parlament, cu toate forţele politice, pentru a putea impune, după căderea Guvernului Orban, un premier al noii majorităţi. Fostul ministru al Muncii afirmă că în partid s-au conturat deja două scenarii, cel al unui guvern de uniune naţională, care să organizeze alegerile, sau un guvern format în jurul PSD.