Pe de-o parte, europarlamentarii PNL au făcut un lobby activ în favoarea Codruței Kovesi. Cele 5 voturi care au dus-o pe primul loc le aparțin liberalilor, care au punctat practic decisiv. Și mai importantă este maniera în care au făcut-o. Liberalii aveau un singur loc de drept în Comisia LIBE, anunță stiripesurse.

Numai că în cele din urmă, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan, Adina Vălean și Cristian Bușoi au înlocuit alți europarlamentari în comisia LIBE și au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi. Mai mult decât atât, printre europarlamentarii convinși să lase locul membrilor PNL se numără și unul din partea Fidesz, partid care anunțase în urmă cu o săptămână că va vota împotriva fostului procuror șef DNA.

„I-am învins! Este o mare victorie a României, la care și noi, europarlamentarii din Partidul Național Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziția de Procuror Șef European,” a declarat purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan.

Pe de altă parte, europarlamentarii PSD au încercat același joc de lobby, doar că în sens invers, împotriva Codruței Kovesi. 

Potrivit unor surse, cei 5 europarlamentari de la PSD care au votat împotriva lui Kovesi au fost Gabriela Zoană, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Claudiu Tănăsescu și Maria Grapini. Mai mult, europarlamentarii PSD au vorbit cu eurodeputații din Bulgaria ca să-i înlocuiască în comisie și să voteze împotriva lui Kovesi.