Conflictul a izbucnit între europarlamentarul PSD Dragoş Benea și liberalul Gheorghe Falcă. Social democratul a criticat modul în care liberalii au gestionat primele patru valuri ale pandemiei, care a dus la neîncrederea în vaccinare.

La rândul său, liberalul Falcă a precizat că autoritățile nu au fost pregătite pentru valul 4 însă valul 5 va fi gestionat mult mai bine în viitor. Totodată, el a precizat că certificatul verde este foarte important și speră ca Parlamentul să își asume actul normativ.

”Eu cred că trebuie să analizăm cum am gestionat valul unu, valul doi şi valul trei, şi să acţionăm ca atare. Nu ne-am pregătit pentru valul 4. Astăzi ne bucurăm de o scădere, dar trebuie să ne pregătim de valul 5. Nu ar trebui să ezităm în primul rând să aprobăm certificatul verde digital sau cum vrea ministrul Sănătăţii să îi spună, certificatului covid.

Important este ca Parlamentul să îşi asume acest act normativ, iar guvernanţii trebuie să fugă de ideea electorală şi să îşi asume responsabilitatea de a garanta sănătatea oamenilor, pentru că certificatul verde digital ne dă protecţia necesată”, a spus Falcă pentru Profit.ro.

De cealaltă parte, europarlamentarul PSD Dragoş Benea a afirmat că Parlamentul sau mai precis Camera Deputaţilor este într-o situaţie ingrată, în România, având în vedere ce s-a întâmpat, şi anume faptul că toate cele 4 valuri ale pandemiei au fost foarte prost gestionate.

Primul conflict PNL-PSD

De asemenea, el a lansat un atac fără precedent la PNL-USR, despre care a spus că a dus România ”la fundul prăpastiei”.

”Ne amintim de fatidica zi de 15 mai când a fost anunţată victoria împotriva pandemiei şi atunci am omorât campania de vaccinare, ne amintim de poza cu domnul Orban fumând în birou, cifrele falsificate în 2020, cu infectări şi cu decese, pentru că veneau alegeri parlamentare, ba chiar şi anticipate. Apoi am avut congrese la PNL şi USR. Nu putem discuta, să avem o dezbatere rezonabilă în Parlament, pentru că încrederea populaţiei a scăzut de la o lună la lună”, a spus europarlamentarul PSD.

”România este într-o situaţie gravă pentru că doi ani am făcut totul pe de-a-ndoaselea”, a mai spus Dragoş Benea

În replică, liberalul Gheorghe Falcă a răbufnit. Acesta susține că la Bruxelles era o altă înțelegere, iar acum social democrații spun cu totul altceva.

”Nu îmi plac oamenii care vorbesc o limbă la Bucureşti şi alta la Bruxelles”, a replicat Gheorghe Falcă, amintind că certificatul digital a fost votat în unanimitate de europarlamentarii PNL, USR şi cu câteva excepţii şi de cei de la PSD.

”În ţară, PSD era în Opoziţie şi nu a dorit să aibă aceeaşi opinie. La Bruxelles au spus că este foarte bine să avem acest certificat, şi în ţară au avut alt limbaj. O să vedeţi că până în Crăciun vom avea certificat verde, indiferent cum îi vom spune, populismul acesta pentru mine nu ţine”, a afirmat Falcă.

Coaliția PSD-PNL nu va funcționa până la sfârșit

Social democratul s-a arătat enervat și a precizat că nu crede că acestă coalițe va reuși să funcționeze până la final. Mai exact, Dragoş Benea a declarat, joi, la emisiunea Talk News de la Profit TV acesta anunță că urmează o serie de teste care ar putea fi decisive.

”Eu sunt un pesimist că această coaliţie va funcţiona până la sfârşit. PSD, PNL şi UDMR vor avea mai multe teste decât se aşteaptă, în care se va testa eficienţa acestei coaliţii a coabitării, pentru că se încearcă o coabitare pentru a trece această iarnă dificilă şi să ieşim din acest fund de prăpastie unde ne-a adus guvernarea liberală”, a spus Benea despre şansele coaliţiei PNL-PSD.

În același timp, deputatul PSD a mai spus că PSD şi-a pus sub semnul întrebării poziţia de favorit numărul unu la alegerile din 2024, aşa cum era creditat de toţi analiştii politici.

”Este clar că PSD îşi pune sub semnul întrebării poziţia de favorit numărul unu la alegerile din 2024, pentru că toţi analiştii politici creditau PSD ca principal favorit”, a spus el.

Întrebat dacă PSD a greşit când a intrat la guvernare, europarlamentarul PSD nu a dat un răspuns clar, dar a precizat că rămâne pesimist.  ”Cam asta spun, sunt şi pesimist, pentru că şi-a pus la bătaie rolul de favorit numărul unu, ceea ce mai rar în politică”, a adăugat el.