Primarul ieșean Mihai Chirica a criticat pe Facebook faptul că senatorii USR nu au votat cu o zi în urmă în favoarea Ordonanţei de Urgenţă privind construcţia autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, transmiţându-le aleşilor USR ”să le fie ruşine”.

“Nu pot să cred că mai există în anul 2020 oameni politici care să-şi bată joc de cea mai săracă regiune din România, nu pot să înţeleg că aveţi atâta lipsă de bun simţ să reveniti acasă cu buzunarele pline şi din banii românilor din Moldova, în condiţiile în care, cu nesimţire, îi condamnaţi la sărăcie. Iar dacă totuşi existaţi, vă anunţ că voi deveni cel mai aprig adversar al vostru. Tuturor senatorilor USR care n-au votat aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş le transmit să le fie ruşine“, scrie edilul Mihai Chirica.

Totodată, primarul de Iaşi afirmă că “politica neomarxistă“ pe care “USR o promovează la fel ca partidele extremiste şi anarhiste din Europa“ nu va avea succes în România, pentru că “românii îşi doresc o Românie normală şi prosperă, nu una în care extremele fac agenda publică“.

Primarul de Iaşi susţine că USR nu este la prima abatere de acest fel, Chirica afirmând că “nu cu multă vreme în urmă, un proaspăt userist, Marius Bodea, a încercat să blocheze cea mai mare investiţie de la Iaşi şi din Moldova – Spitalul Regional de Urgenţă, care a fost întârziat cu cel puţin un an de zile“.

În replică, deputatul Marius Bodea, candidatul USR-PLUS la şefia Consiliului Judeţean Iaşi, afirmă, într-un comunicat de presă, că Mihai Chirica îşi justifică “neputinţa“ căutând vinovaţi în altă parte şi că “după patru ani de gargară, locul unde ar trebui să fie spitalul regional este un tăpşan plin de buruieni“.

“Să vii acum şi să spui că asta este din cauza unui deputat din opoziţie trădează un om slab, laş, incapabil de a identifica soluţii, care apelează la cea mai primitivă formă de justificare pentru propria incompetenţă: alţii sunt de vină“, afirmă deputatul Marius Bodea.

Senatul a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 105/2020 pentru completarea Legii 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii.

Au fost modificate printr-un amendament PSD termenele pentru finalizarea celor două tronsoane.

”Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane de autostradă: Autostrada Târgu Mureş-Târgu Neamţ şi Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi un pod peste Prut”, arată amendamentul senatorilor PSD Vasile Toma şi Dan Manoliu din raportul de admitere al comisiei pentru transporturi a Senatului.

De asemenea, ”termenul/termenele pentru finalizarea efectivă a construcţiei, recepţionarea şi deschiderea circulaţiei pentru cele două tronsoane sunt 31 decembrie 2024 pentru tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ, respectiv, 31 decembrie 2026 pentru tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ”, mai indică amendamentul.

Iniţiativa legislativă pentru aprobarea OUG privind construirea Autostrăzii Unirii este în procedură de urgenţă, iar Camera Deputaţilor este for decizional pentru proiect.

Senatorii USR, cu excepţia lui Dan Lungu, s-au abţinut de la vot, fapt criticat de către liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău.

”Am fost foarte neplăcut surprinsă de votul senatorilor USR (cu excepţia senatorului de Iaşi Dan Lungu). Senatorii USR au votat abţinere, ridicând obiecţii care ţin de protejarea mediului în aria protejată de interes comunitar (european) unde va fi podul de peste Prut. Sunt convinsă că interpretarea conform căreia proiectul podului de peste Prut va eşua din cauza reglementărilor de mediu este una îngustă. Comisia Europeană nu cere României să nu construiască NIMIC în arii naturale protejate. Există posibilitatea de a construi chiar şi în aceste arii. Mă delimitez clar şi fără echivoc de poziţia senatorilor USR şi sunt sigură că deputaţii USR vor vota pentru acest proiect când va ajunge la Camera Deputaţilor. Autostrada A8 este cel mai important proiect al Moldovei şi al Iaşiului şi voi face tot ce pot pentru a-l susţine”, a scris pe Facebook, liderul USR Iaşi, Cosette Chichirău.