Deputații au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Proiectul a fost asupru criticat de Opoziție, care a susținut că nu este normal ca statul să deschidă conturi pentru toate familiile fără o solicitare în prealabil,
„Stimați colegi, chiar cred că nu s-a înțeles această inițiativă a Guvernului care există în programul de guvernare și care vine în sprijinul familiilor și în sprijinul copiiilor. Contul junior se deschide din oficiu pentru toți copiii din România, dar asta nu înseamnă că vreun părinte este obligat de cineva ca să depună suma de 1200 de lei la care se adaugă un bonus primit de la stat de 600 de lei. Vă rog să îmi arătați o bancă din România, oricare, care să dea primă la depunere de 50%, că eu merg acolo și îmi pun toți banii și cred că oricare dinte dumneavoastră ar face același lucru. Să știți că deja sunt câteva mii de pe persoane din România care au început să alimenteze aceste conturi pentru că au înțeles care sunt beneficiile. într-adevăr, abia la vârsta de 18 ani poți să retragi acești bani pentru care primești nu numai o dobândă care este mai mare decât la celelalte bănci, dar o primă de 50% la depunere. Însă dacă copilul este bolnav și sunt tot felul de alte criterii acolo, poți să retragi suma și mai devreme. Este o opțiune a părintelui dacă dorește sau nu dorește să activeze acest cont junior și tot din punctul meu de vedere, este un lucru benefic pe care sunt absolut convinsă că mulți părinți din România îl vor aprecia”, a comentat Olguța Vasilescu.
În replică, Cristina Prună de la USR a spus că “este o manieră mascată prin care statul se împrumută de la populație”
„Se pare că doamna Vasilescu nu a înțeles. Înțelegem foarte bine rolul acestui program și mai înțelegem că vor fi doar anumiți părinți care își vor permite să economisească acești 100 de lei pe lună. Avem un milion opt sute de mii de oameni care lucrează pe salariul minim și care credeți dumneavoastră că își vor permite să economisească lunar 100 de lei pentru copii lor? E o iluzie că de fapt îi ajutăm pe cei mai nevoiași și că de fapt facem bine prin acest program. E o manieră mascată prin care statul se împrumută de la populație”, a punctate reprezentantul USR.
Proiectul de lege face referire la un cont de investiţii – Contul individual de economii ‘Junior Centenar’, titularul contului fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei.