Relansarea constructiei de locuinte este departe. Prin introducerea cotei zero a taxei pe valoare adaugata, constructorii nu au nici un avantaj direct. Metodologia de aplicare va merge pe formula recuperarii TVA de catre cumparatorul locuintei, am aflat de la Ion Busuioc, director al Directiei legislatie impozite indirecte din Ministerul Finantelor.
Cu alte cuvinte, constructorul vinde locuinta la acelasi pret ca pana acum (eventual majorat cu rata inflatiei), iar clientul nu are decat sa faca demersuri pentru recuperarea TVA.
Ministerul pune
bete-n roate
Cumparatorul locuintei va primi contravaloarea taxei pe valoarea adaugata numai daca va prezenta toate documentele solicitate de functionarii Directiilor financiare. De baza sunt facturile de plata si contractul de vanzare-cumparare. La acestea se adauga dovada achitarii taxei de autorizare catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT). Trucul e menit sa vare ceva bani si in bugetul, altfel saracit, al MLPAT. Dar nu numai atat. „Vrem sa scoatem la lumina activitatea de constructii. Nu poate sa prezinte documentele, nu beneficiaza de restituirea TVA”, pune punctul pe i directorul din Finante.
Termenul legal stabilit in cazul rambursarilor de TVA nu poate depasi 30 de zile. In realitate, nimeni nu isi recupereaza banii la timp. Firmele sau persoanele fizice crediteaza statul pentru perioade adesea de cateva luni de zile.
In cazul constructiei de locuinte, rambursarea TVA este cu dus-intors. Un document intocmit nu chiar pe placul functionaului, lipsa vreunei autorizatii sau a unei note de plata pot fi tot atatea motive de refuz. Astfel, cine a investit intr-o casa, contand ca isi va primi inapoi 19%, poate ramane cu buzele umflate.
Birocratia in obtinerea autorizatiilor si multimea de taxe sunt adevaratele frane ale constructiei de locuinte. „Pentru demararea activitatilor de constructii trebuie obtinute o serie de certificate si autorizatii (certificatul de urbanism, autorizatia de construire, autorizarea constructiilor provizorii de santier, autorizatiile pentru lucrarile de racorduri si bransamente la retelele de ape, avizul comisiei de urbanism s. a.) si achitate taxele aferente, diferentiate in functie de valoarea constructiilor sau a instalatiilor, de suprafata terenurilor si serviciilor prestate”, precizeaza Mihaela Mitroi, senior manager la Departamentul taxe, PricewaterhouseCoopers. Scaderea TVA pare, in acest context, a cincea roata la o masinarie pe butuci. Sunt voci care sustin ca avantajati vor fi nu cumparatorii de rand, ci tot cei cu dare de mana. Oamenii cu bani, care acum platesc un miliard de lei pe o vila, isi vor recupera, o data aplicata cota zero TVA, 190 milioane lei. Teoria se confirma doar cu o conditie. Miza TVA sa fie suficient de puternica pentru „fiscalizarea” afacerii, cum tehnic denumeste ministrul Remes scoaterea la lumina a constructiilor.