Ford Motor a vândut, împreună cu societăţile sale mixte din China, 77.100 de vehicule pe piaţa chineză în iulie, cu 6% mai puţin decât în perioada similară din 2014, transmite Reuters. În iunie, al doilea mare producător auto american a raportat un declin de 3% al livrărilor pe piaţa chineză, după un avans de 4% în mai.

În primele şapte luni din acest an, vânzările Ford în China – cea mai mare piaţă auto din lume – au scăzut cu 0,7% faţă de perioada similară din 2043. Luna trecută, Asociaţia Producătorilor de Automobile din China (CAAM) şi-a înrăutăţit estimările privind ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule în acest an, până la 3%. Anterior, CAAM prognoza că vânzările de vehicule de pasageri şi comerciale vor creşte cu 7% în acest an, până la 25,1 milioane unităţi.

Săptămâna viitoare, Asociaţia Producătorilor de Automobile urmează să dea publicităţii datele privind livrările auto în China din luna iulie. Analiştii se aşteaptă la o scădere a vânzărilor mai accentuată în iulie faţă de declinul de 2,3% din iunie. Menţinerea unor marje operaţionale de două cifre oferite de piaţa auto din China în ultimii ani este o operaţiune dificilă, în condiţiile în care economia chineză înregistrează cel mai lent ritm de creştere din ultimii 15 de ani, iar dealerii auto strâng cureaua pentru a pune capăt scăderii marjelor.

Pe piaţa din China, Ford se află pe locul cinci în topul principalilor producători auto străini după vânzări, în urma Volkswagen, General Motors, Nissan Motor şi Hyundai. Obiectivul Ford este de a ajunge pe locul trei în topul principalilor producători auto străini din China până în 2020 şi de a-şi majora vânzările pe plan global cu 52%, de la 6,2 milioane în 2013 la 9,4 milioane de vehicule pe an până în 2020.

În 2014, modelul Ford Focus a fost cel mai bine vândut sedan pe piaţa chineză, în timp ce Kuga s-a aflat printre cel mai bine zece vândute SUV-uri. În China, Ford produce vehicule împreună cu Chongqing Changan Automobile Co Ltd şi Jiangling Motors Corp Ltd.

În România, Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost.

Sursa: AGERPRES