Inflatia in zona euro a scazut in luna septembrie, atingand valoarea de 3,6% anualizata. Lunile trecute analistii europeni se mirau cum inflatia incepea sa o ia in sus, atingand valori din ce in ce mai mari. De exemplu, in lunile iunie si iulie a fost de 4%, o valoare-record consemnata de Banca Centrala Europeana de la inceputul utilizarii euro, in 1999.

Acum ei rasufla usurati, deoarece inflatia a inceput sa se indrepte spre 3%, in principal pe fondul scaderii pretului petrolului. In fapt, chiar si valoarea de 3% este prea mare pentru BCE, deoarece tinta sa de inflatie este 2%. In plus, riscul de recesiune pluteste in continuare in euroland in particular si in tarile vest-europene in general, deoarece economiile lor inca nu si-au revenit pe deplin din socul de peste ocean. Iar scaderile de la bursa din ultima perioada tind sa confirme acest lucru.

In plus, Joaquin Almunia, comisarul european pentru Economie si Afaceri Monetare a declarat ca, in ciuda cifrelor oarecum imbucuratoare, riscul de inflatie ridicata ramane si in urmatoarele luni.