Singurele chirii suportate de companii care au mai crescut uşor anul acesta au fost cele pentru birouri. Cele pentru spaţii comerciale şi industriale au stagnat, urmând ca de anul viitor să intre în declin.

Spaţiile de birouri sunt cele care au pus piatra de temelie a dezvoltării imobiliare în România, cu primele clădiri construite încă din perioada 2002-2003. Ulterior, dezvoltarea economică a accelerat investiţiile în toate sectoarele imobiliare. „E clar că România se dezvoltă, iar acest fapt se vede în toate direcţiile. Imobile de birouri apar mereu, iar cererea e în creştere. Cât despre centrele comerciale, opinia mea este că atâta vreme cât se va sta la cozi, nu vor fi destule“, declară, pentru Capital, Ciprian Lopată, partner manager al companiei imobiliare IPC Development.

77-8229-37ptaimob46.jpgMuler Onofrei, general manager al firmei de real estate Aleph Properties, crede că „dinamica cererii rămâne suficient de ridicată pentru a justifica investiţii masive pentru următorii doi-trei ani, conducând la livrări anuale de peste 300.000 mp. Nivelul randamentelor îşi va menţine tendinţa de uşoară descreştere pentru produsele investiţionale de prima mână şi se va stabiliza pentru clădirile din zonele secundare“.

Un indiciu pentru maturizarea treptată a pieţei este valoarea chiriilor, care s-a păstrat în limitele estimate de analişti în 2007. Astfel, pentru birouri, chiria pe metrul pătrat a crescut uşor, de la 19 la 22 euro/mp/ lună; analiştii DTZ Echinox susţin că motivul este cererea ridicată din sector, determinată în principal de companiile străine care intră pe piaţa românească. O caracteristică a acestui domeniu este slaba lui reprezentare la nivelul ţării, practic doar Bucureştiul fiind căutat de dezvoltatorii de spaţii de birouri. Câteva încercări timide mai există însă în Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara sau Iaşi.

77-8230-37ptaimob462.jpgPentru sectorul de retail, chiriile au stagnat anul acesta, la 25 – 28 euro/mp/lună, însă experţii estimează o scădere şi pentru acestea în intervalul 2008-2009, când, în opinia DTZ Echinox, sumele plătite lunar vor ajunge la circa 20 euro/mp/lună, în Bucureşti, provincia având preţuri lunare ceva mai scăzute, de circa 17 -18 euro/mp. Acest preţ este mult sub chiriile cerute pentru spaţiile comerciale stradale, unde se percep şi 120 euro/ lună, iar acest lucru, spun analiştii Colliers, va determina „refugierea“ unei părţi a retailerilor în centrele comerciale. Anul acesta este anunţată inaugurarea a nouă centre comerciale cu o suprafaţă de închiriat de circa 250.000 mp. Pentru 2008, este programată finalizarea a 12 centre comerciale în Bucureşti şi în ţară, ce vor adăuga la stocul existent peste 180.000 mp de spaţii comerciale, disponibile pentru închiriere.

Piaţa spaţiilor industriale şi logistice a manifestat şi ea aceleaşi caracteristici ca în cazul spaţiilor de birouri şi comerciale.

Deşi cu „explozie întârziată“, anul 2006 fiind punctul de cotitură, şi parcurile logistice câştigă rapid teren. Investiţiile sunt mari şi răspândite pe tot teritoriul ţării. Chiriile practicate pe acest sector sunt şi ele în scădere; de la cinci euro /mp/lună ceruţi anul trecut, chiria lunară medie a ajuns în 2007 la circa patru euro/mp.
De altfel, concluzia majorităţii analiştilor este că valoarea chiriilor pentru spaţii de birouri, comerciale şi logistice va scădea în anii următori cu până la 10%.

Ieftinire – Vesti bune pentru chiriasi

• Chiriile pentru spaţiile de birouri au crescut uşor anul acesta, dar tendinţa pentru perioada 2008-2009 este de scădere.

• Conform analiştilor, majorarea de până acum a fost generată de intrarea pe piaţă a unor companii străine, dar şi de relocarea altora, deja prezente pe piaţa românească.

• În ceea ce priveşte centrele comerciale, valoarea chiriilor respectă estimările, diminuându-se cu circa 10%, iar proiectele ce se vor finaliza anul viitor vor determina alte scăderi ale chiriilor cerute în aceste sectoare.

• Şi parcurile industriale şi logistice se înscriu în analizele experţilor, înregistrând scăderi anuale ale chiriilor cuprinse între 5 şi 10%.

77-8228-37_c0024557mare.jpg