Potrivit acestor surse, în prezent OAO Sberbank oferă 590 milioane euro pentru preluarea Volksbank International (VBI), exceptând operaţiunile din România, în loc de 670 milioane de euro în urmă cu o lună, în condiţiile în care acţiunile băncilor europene au căzut cu 22% după data de 15 iulie.

La mijlocul lunii trecute, ÖVAG şi OAO Sberbank, cel mai mare grup bancar din Rusia, au semnat un acord de principiu cu privire la vânzarea Volksbank International (VBI), exceptând însă operaţiunile din România. Semnarea contractului de cumpărare, programată iniţial pentru sfârşitul lunii iulie, a trebuit să fie amânată în condiţiile în care negocierile nu s-au finalizat încă.

ÖVAG deţine 51% din acţiunile VBI, ceilalţi doi acţionari sunt grupul bancar francez Banque Populaire Caisse d’Epargne şi grupul german DZ Bank/WGZ Bank, care deţin fiecare o participaţie de 24,5% din acţiunile VBI.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, acţionarii de la VBI ar putea să se întâlnească pe data de 28 august pentru discuţii cu privire la salvarea acordului convenit cu Sberbank. Informaţia nu a fost însă confirmată însă de purtătorii de cuvânt ai instituţiilor implicate.

Volksbanken este supus la presiuni sporite pentru a-şi vinde pachetul de acţiuni la VBI în condiţiile în care nu a reuşit să treacă testele de stres de luna trecută. Volksbanken, care a beneficiat de o injecţie de capital de stat în valoare de un miliard de euro în 2009, a anunţat zilele trecute că nu va reuşi să-şi atingă ţinta de profit pentru acest an. Analiştii spun că Austria ar putea naţionaliza banca dacă evoluţia profitului pune în pericol plata dividendelor pentru capitalul injectat de stat.

Pentru subsidiara VBI din România, ÖVAG trebuie să caute un cumpărător separat. În România, Volksbank a înregistrat o pierdere de 153,4 milioane euro, în 2010. Costurile cu provizioanele de risc s-au dublat, din cauza numărului mare de clienţi care nu şi-au mai putut plăti ratele la credit, ceea ce a făcut să crească puternic cheltuielile băncii.