“Unii analiști spun despre Bitcoin că este o ‘fraudă’, dar, în opinia mea, asta e o dovadă de aroganță. Trebuie să vedem dincolo de asta – unele bănci importante își dezvoltă tehnologia blockchain pe… ați ghicit! infrastructura unei criptovalute”, a spus Kay Van-Petersen, analistul macro Saxo Bank.

El crede că aceste bănci nu vor fi cu adevărat de-centralizate: reprezintă doar o etapă dintr-o din procesul întârziaților de a administra și întârzia această perturbare inevitabilă.

“Am avut foarte puține inovații în sistemul bancar care să schimbe regulile jocului în ultimele… sute de ani. A fost un sistem ‘călduț’ construit de operatorii tradiționali, pentru ei înșiși și corporații, mai puțin pentru a servi interesele individuale ale cetățenilor”, spune Van-Petersen.

În opinia sa, rezultatul final va fi: un sistem global relativ și elitist.

Criptovalutele și tehnologia blockchain au potențialul de a și chiar vor revoluționa multe industrii, iar pe cea financiar bancară în special, pentru că vor elimina cerința verificării terților și vor face presiuni asupra costurilor, în sensul scăderii lor. 

Orice și oricine este părtaș în acest sistem se simte acum amenințat.

“Dacă spui că este o fraudă, cred că trebuie să ignori un factor important: la nivel global, există cel puțin 2,5 miliarde de adulți care sunt în piețe emergente sau la periferia ‘geografiei’ economice care nu sunt prinși în sistemul bancar. Unii nu au nici măcar certificat de naștere, ce să mai spunem de cont sau card bancar. Sunt complet în afara sistemului, din punct de vedere al perspectivei bancare tradiționale”, arată analistul Saco Bank.

Acum, datorită criptovalutelor, poți avea brusc 2,5 miliarde de persoane care pot deveni jucători la scară globală, pentru că, oriunde ai fi, poți trimite și primi bani dacă ai o conexiune la internet. 

“Personal, eu pur și simplu sunt impresionat de asta: două miliarde cinci sute de milioane de oameni pot participa acum direct la lumea financiară. Dacă ești poziționat short pe Bitcoin și criptovalute, ești practic short pe 2,5 miliarde de oameni.

Cred că vremea criptovalutelor va dura mult și bine, nu am niciun dubiu. Ce formă vor prinde și cum vor arăta peste 10 ani, e greu de spus… Cea mai bună analogie este cu interentul anilor ’90: gândiți-vă câți lideri din business au respins ideea ca fiind o inovație minoră”, menționează Van-Petersen.

Bitcoin are avantaje, cel mai important fiind al primului venit. Și-a păstrat dominația în termeni de cotă de piață și volum de tranzacționare. E cea mai cunoscută și cea mai deținută criptovalută și cred că acest trend va continua.