Ruperea contractului social l-ar putea ajuta pe Donald Trump să iasă victorios şi exacerbează volatilitatea în piețe. Însă din tulburări extreme vine schimbarea, iar nevoia de a da la o parte premisele false actuale ce susțin sistemul este masivă.

“Lumea visează din nou la o expansiune fiscală ce ar salva lumea” “În timp ce în restul anului 2016 se va vorbi despre cum într-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare și despre cum ar trebui să investim mai mult în infrastructură, calendarul politic va bloca acțiunea”

Intrăm în al patrulea trimestru cu volatilitate extrem de scăzută, la fel și dobânzile, inflația și creșterea, combinate cu o mare nervozitate și inegalitate socială. Q4 poate fi și trebuie să fie legat de alegerile prezidențiale din SUA care par din ce în ce mai strânse, dar e și un moment al anului care, în mod tradițional, este slab pentru risk-on, cât și un moment în care guvernele devin de obicei evazive în legătură cu cât de puțini bani vor cheltui din buget. Cu alte cuvinte "It's show time!"

Am fost convins că lumea nu va putea supraviețui cu un dolar SUA mai puternic, dar în ciuda acestui lucru, noi, la Saxo Bank, ne-am axat intens în ultimele câteva luni asupra modului în care 'costul capitalului' a crescut pentru sectorul non-guvernamental și cum finanțarea dolarului s-a diminuat încetul cu încetul. Acest lucru a dus la o poziție pozitivă pe termen mediu și scurt pentru dolar, trimițând probabil EURUSD către un test de 1.00 și o anumită stabilizare a USDJPY în jurul valorii de 100.00, și foarte împotriva viziunii noastre de bază pe termen lung, mergem short pentru aur și argint.

Un alt motiv pentru credința de la acest sfârșit de an într-un dolar mai mare rezidă în piața de credite. Spread-ul TED, care ilustrează în mod tradițional stresul de credit, a crescut cu 40 de puncte de bază pe parcursul anului, și la fel LIBOR-ul corelat, ceea ce se leagă de prețul banilor între bănci.

Rezerva Federală trebuie să mai livreze încă o creștere a dobânzii în acest an, dar piața a făcut nu una, ci două creșteri pentru mica sumă de bani ce se tranzacționează liber, fără intervenția guvernului. De asemenea, este foarte posibil ca după alegerile din SUA, Fed-ul să mai facă o mișcare cu o creștere de 25 de puncte de bază în decembrie, cu șanse de 60%.

Fed-ul încă vrea să crească, în timp ce omoloagele Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Banca Japoniei rămân fără opțiuni, însemnând că susținerea sau „Put” pentru piață scade. Recent s-a văzut că și decidenții politici recunosc indirect nu doar că relaxarea cantitativă și QQE nu funcționează, ci că ar putea și să alimenteze bule în sectorul imobiliar și pe piețe. În sfârșit s-au prins că e nevoie de altceva.

Dar ce este acel altceva?

Ei bine, noul este vechiul – ascultați-mă bine – pe măsură ce lumea visează din nou la o expansiune fiscală ce ar salva lumea. Acesta este chiar remediul folosit în 2009 atunci când acest foarte neobișnuit ciclu de business a demarat, dar trebuie să vă dăm un avertisment.

Deficitele fiscale stau la politicieni, iar majoritatea guvernelor sunt la dietă atunci când vine vorba de cheltuit, mai ales economiile importante din Vest. SUA, Franța și Germania intră toate în perioada de alegeri. De obicei, nu se întâmplă nimic în timpul unor alegeri și în următoarele 100 de zile, deci, în timp ce în restul anului 2016 se va vorbi despre cum într-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare și despre cum ar trebui să investim mai mult în infrastructură, calendarul politic va bloca acțiunea amânând politica până… la anul pe vremea asta!

Deja 2017 pare să fie încă un an pierdut pentru creștere, dar am senzația că 2017 va crea îndeajuns de multe turbulențe, zgomot și schimbări marginale pentru a pune în mișcare ceea ce cer de ani de zile – nevoia de o schimbare.

Candidatul republican Donald Trump poate să câștige alegerile în SUA sau nu, dar votanții săi și cei care l-au susținut nu pot fi ignorați. Contractul social rămâne rupt, iar implicațiile abundă.

Să se știe, eu cred ca Trump va fi următorul președinte al SUA nu pentru ceea ce susține și cu siguranță nu pentru ceea ce spune, dar pentru că este atât de anti-sistem. Dacă Trump ia Casa Albă, nu va fi datorită lui, ci din cauza profundei lipse de popularitate a oponentului său democrat, Hillary Clinton, care reprezintă 100% mai mult din același lucru, o direcție care a sărăcit mulți americani.

Nu uitați că contractul social a fost construit de-a lungul secolelor pe încrederea că atât conducătorul, cât și cei conduși vor avea beneficii, însă nu prin acest ciclu de pretinde-și-extinde. Cei conduși au pierdut locuri de muncă, venituri temporare și credința lor în viitor.

Orice persoană care candidează la președinție oriunde în lume cu o platformă anti-sistem va fi aleasă, o spun eu. Iar acest lucru nu e nici pe baza meritului, nici a ideilor, ci doar din cauză că lumea asta nu mai poate să suporte mai mult din ceea ce este. Mai mult din ceea ce este înseamnă o lume în care avem cea mai mare inegalitate din toate timpurile, cea mai mică productivitate, dobânzi direcționate și inflație în combinație cu cea mai mică volatilitate și o maximă automulțumire.

Cred că Q4 va aduce primul semn de schimbare în procesul politic și deci va aduce o mai mare volatilitate în piețe. Inițial, piața va fi șocată să afle că portofoliile sunt atât de corelate încât nu va merge să se ascută după obligațiuni sau aur. Avertismentul final pe care-l avem este faptul că azi avem corelații trans-active în partea de sus a intervalului de 60%, însemnând că nu există vreo protecție de avut căci toate activele se mișcă în aceeași direcție. Cu alte cuvinte, am parcurs întregul cerc fără să ne fi mișcat undeva în opt ani lungi. Epuizarea legată de schimbarea direcției este la maximum și nu mai e nimeni care să vrea să o schimbe din nou.

Toate schimbările macro din istorie au ca origine greșeli politice. Poate că Trump președinte ar fi o mare greșeală, dar va pune în mișcare turbulențele de care are nevoie lumea.

Ne îndreptăm către un drum cu obstacole, deci recomandăm căști de protecție. Dar acesta e și un drum care va da la o parte multe dintre premisele false pe care a fost construită această piață.