Dacă în țara noastră există sate doar pe hartă, iar la fața locului nu există nicio o casă, în Spania casele mai sunt, dar oamenii au plecat de mult. Spre exemplu, în Spania sunt sute de sate fantomă. Unul dintre acestea Acorrada, în regiunea Galicia din nordul Spaniei, a fost scos la vânzare pentru un preţ de doar 85.000 de euro.

„Aş vrea să vină cineva să îl cumpere astfel încât să continue să aibă o viaţă”, spune Gustavo Iglesias, un fost localnic din Acorrada care s-a mutat la oraş în căutarea unui loc de muncă, lăsând în urmă şase case abandonate şi două silozuri de cereale pe care proprietarii le-au scos la vânzare în speranţa că astfel satul va reveni la viaţă.

CITEȘTE ȘI Surpiză de proporții la Antena1! Bendeac și Roxana Vancea, sărut în fața camerelor! Ce s-a întâmplat imediat după

” Jumătate din municipalităţile din Spania au mai puţin de 1.000 de locuitori şi o mare parte din teritoriul nostru este în risc de depopulare”, a spus Pedro Sanchez premierul Spaniei.

Aldeas Abandonadas, o agenţie imobiliară specializată pe vânzarea de sate, a reuşit să vândă anul trecut aproximativ 40 de sate, iar cumpărătorii străini au fost responsabili pentru 90% din tranzacţii. Recent agenţia imobiliară a primit un impuls după ce actriţa Gwyneth Paltrow a menţionat unul din satele din portofoliul Aldeas Abandonadas drept un posibil cadou de Crăciun.

CITEȘTE ȘI Pierderi uriaşe pentru România. Arabii renunţă la importuri, după anunţul mutării ambasadei

În prezent, există aproximativ 1.500 de sate abandonate în Spania, susţine Elvira Fafian, fondatoarea Aldeas Abandonadas. Rata fertilităţii în Spania a fost de 1,3% în 2017, a doua cea mai scăzută din Europa, după Malta, iar decalajul dintre ratele de naştere între mediul urban şi cel rural din Spania este cel mai mare din UE.