Cabana este ascunsă bine între copacii înalți, cu tot felul de vietăți mișcând printre crengile bogate. Construită în linii drepte pe dinafară, în culori neutre și ușor pastelate, aproape că te lasă să ghicești facilitățile și confortul din interior: o trecere neașteptată de la sălbatic la modern. Și invers. Cel puțin, aceasta-i experiența care te încearcă în primele zeci de minute, după ce pui piciorul într-unul din parcurile Center Parcs și până te cazezi.

Este primul pas din vacanța pe care ai plătit-o cu ceva timp înainte. Iar dacă faci rezervare în extrasezon, ai o reducere de 20% pentru întregul pachet. „Puțin peste 500 de euro pentru patru nopți, cu toate facilitățile, într-o căsuță de patru stele“, spune Philippe Mathieu, un francez de 41 de ani, care și-a adus familia în De Kempervennen, aflat la 150 km de aeroportul din Amsterdam, în Olanda. Are doi copii, Alain (5 ani) și Vanessa (8 ani), și nu este an în care să nu petreacă patru-cinci zile într-unul din cele 20 de parcuri „Center Parcs“, din Franța, Belgia, Olanda sau Germania, un nou concept de petrecere a vacanței chiar în mijlocul naturii. De altfel, ideea a prins de mai mult timp la turiștii din vestul Europei, în special la cei care au familii, iar de curând a început să devină activă și printre români.

„Ai un buget de zeci de milioane de euro, iei un parc sau o pădure, ai mare grijă să nu distrugi nimic, construiești printre copaci și îngrijești fiecare firicel de iarbă. Practic, o transformi într-un sat de vacanță, păstrând marea de verdeață. Apoi o promovezi pentru turiști. Așa pare a fi, la prima vedere, un astfel de sat de vacanță. Însă, lucrurile sunt mult mai complexe. Este un proiect care are nevoie de susținere din toate părțile“, spun reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism. Aceștia punctează că, în afară de bani, este mare nevoie de acordul autorităților locale pentru asemenea proiecte, peste tot în Europa.

Deschis și iarna

Mai mult, parcurile Center Parcs au fost concepute astfel încât să primească turiști și iarna, în interior fiind amenajate sere uriașe, ferite de temperaturile scăzute, cu „Aqua Mundo“ și tot felul de activități sportive și magazine unde turiștii pot cumpăra tot ce își doresc. „Acest concept de vacanță este o noutate pentru piața românească. Însă, cunoscând succesul înregistrat în alte state europene, credem că va avea un impact semnificativ pentru publicul din România. Turismul de familie depășește încet-încet sfera clasicei vacanțe la mare“, spun reprezentanții Christian Tour. Potrivit lor, tarifele pachetelor diferă foarte mult de serviciile și activitățile pe care turiștii aleg să le practice la destinație.

„Pachetele cele mai accesibile, din punct de vedere financiar, sunt cele în parcuri Center Parcs din Belgia și Olanda, cu cazări în cabane și bungalow-uri de patru stele. Pentru o astfel de vacanță, tarifele pornesc de la 16 euro de persoana pe noapte, iar sejururile sunt, în general de șapte nopți și includ, pe lângă cazare, și acces la o mulțime de facilități, în parcurile acvatice sau în locurile de joacă pentru copii“, punctează reprezentanții Christian Tour, care iau în calcul inclusiv organizarea de excursii școlare în astfel de parcuri.

Bineînțeles, există și cazări în hoteluri și cabane de cinci stele, pentru o vacanță de șapte nopți tariful de închiriere al unei cabane de patru persoane începând de la 450-500 de euro. Cu o mențiune: cel puțin în prezent, produsul Center Parcs, se vinde exclusiv prin Christian Tour. Ca amplasare, parcurile au fost dezvoltate în locuri foarte ușor de găsit și, în cele mai multe cazuri, aproape de aeroporturi. De exemplu, De Vossemeren și Erperheide din Belgia se află la o oră și jumătate de mers cu mașina de la aeroport.

Este și cazul parcului De Eemhof, din Olanda, care se află la 80 km de aeroportul din Amsterdam. Despre acesta din urmă chiar se poate spune că acoperă mai multe categorii de public, datorită stațiunii Marina De Eemhof, aflată pe malul lacului Eemmeer. Aici au fost construite apartamente de lux cu vedere spre iahturile din debarcader. Oricum ar fi, reprezentanții Christian Tour sunt convinși că produsul va prinde și la publicul din România, deși, în general, când sunt luate în calcul parcurile de distracție și de aventură, românii solicită pachete pentru cele mai cunoscute locuri din Europa: Disneyland – Paris, Parc Aventura – Costa Dorada, Gardaland – Verona.

Tarife activități: Cât costă, separat, pentru o persoană, activitățile sportive în De Eemhof, parc aflat la 80 km de aeroportul din Amsterdam?

10 euro pentru o ședință de tras cu arcul

10 euro pentru o ședință de rafting

10 euro pentru tiroliană

19,50 euro pentru închiriere teren tenis

4 euro pentru o oră de pescuit

10 euro pentru cățărări copii și adulți, panou indoor de 8 m