În acest caz, președintele Regiunii Sicilia este cel care ar dori să-și „copieze” colegul din Sardinia, primul din Italia care a avut ideea ca insula să fie accesibilă doar celor care demonstrează printr-un certificat medical că au rezultat negativi la testarea pentru coronavirus.

Cu toate acestea, sunt multe probleme de rezolvat, iar guvernul pare că pierde timp: ministrul sănătății, Speranza și ministrul afacerilor regionale, Boccia, au declarat de la început că nu există „licențe” de imunitate sau negativitate.

i chiar dacă ideea ar primi undă verde din partea guvernului, cea mai mare problemă ar fi tipul de test:  având în vedere că cel serologic certifică doar dacă anticorpii s-au dezvoltat, dar nu și dacă există există o infecție în curs, iar testul molecular, singurul infailibil din punctul de vedere al diagnosticului, nu este permis nici măcar contra cost. În plus, testul de salivă, atât de solicitat de regiunea Sardinia, cel mai rapid dintre toate, nu este încă pe piață și, probabil, nu va fi nici în săptămânile următoare, așa cum a anunţat cotidianul Il Messaggero.  

Redeschiderea frontierelor

Dacă până la 3 iunie (7 iunie, pentru Sicilia), ambele insule au adoptat măsura obligatorie de carantină pentru rezidenții care se întorc acasă, ce se va întâmpla după aceste date, când va fi permisă deplasarea între regiuni și, când Italia își va redeschide granițele tuturor călătorilor din Uniunea Europeană? 

Dacă Solinas și Musumeci „se tem” de turismul italian, ce să mai spunem atunci despre turismul străin. Pe scurt, o problemă deloc indiferentă pentru cei doi guvernantori, care doresc ca regiunile lor să se deschidă din nou turismului, dar care în același timp se tem că numărul infecțiilor poate crește din nou. Motivul acestei (excesive?) prudențe se află în buletinul de sâmbătă al Protecției Civile, în care, la rubrica „cazuri noi” scrie: Sardinia 0, Sicilia 0, două insule fericite care văd diminuând constant numărul cazurilor de pozitivi.

Din păcate, situația continuă să fie complicată în regiunile Lombardia și Piemont, care au înregistrat 441 (două treimi din total) și 60 de cazuri noi doar sâmbătă. Vineri, guvernul va decide dacă restricționează călătoriile doar în zonele roșii, sau în ambele regiuni, ale căror frontiere ar putea rămâne închise atât pentru intrări, cât și pentru ieșiri, notează Il Giornale.

Pe de altă parte, în regiunea Veneto, guvernatorul Zaia a semnat, începând de luni, ordinul de reîncepere a unei serii de activități, printre care parcurile de distracții și creşele.