Un cutremur cu magnitudinea 3,2 pe scara Richter s-a produs luni, la ora locală 1:22, în judeţul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INCDFP).

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 64 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 55 km Est de Braşov, 74 km Nord de Ploieşti, 118 km Sud-Vest de Bacău şi 129 km Nord de Bucureşti.

Peste 20 de cutremure într-o lună

De la începutul lunii august, în România au avut loc 22 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Ultimul înregistrat a fost în data de 19 august, când un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs în județul Buzău, conform INCDFP.

Potrivit Institutului, seismul a avut loc la ora 18.15, la adâncimea de 150 de kilometri și a avut 3,1 grade pe scara Richter.

Un alt cutremur s-a produs pe 16 august, în zona Vrancea, magnitudinea seismului fiind de 3,7 pe scara Richter, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cel mai puternic cutremur din 2020

Precedentele două cutremure au avut intensităţi de 3,4 şi 3,5 pe scara Richter şi s-au produs în judeţele Buzău şi Vrancea.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Un val de cutremure de mici dimensiuni au putut fi resimțite în ultima perioadă în România, atât produse în epicentrul deja clasic din zona Vrancea, dar și în alte regiuni ale țării.

Activitatea seisimică puternică din țara noastră îi ține în alertă pe specialiști.

Părerile sunt însă împărțite: în timp ce unii seismologi spun că va urma un cutremur de mari dimensiuni, alții îi contrazic, susținând că tocmai valul de cutremure mici detensionează scoarța terestră și previn un seism major.