Cutremurul cu magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter a avut loc, duminică după-amiaza, în zona județului Vrancea, la adâncimea de 128 de kilometri.

Conform datelor înregistrate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta s-a produs la ora 17:55.

INCDFP subliniază că seismul a avut loc în apropierea oraşelor Brașov (72 km), Ploiești (86 km), Bacăut (107 km), Galați (120 km), București (138 km).

O serie repetată de cutremure

Un cutremur s-a produs în data 19 august în apropierea oraşelor Brașov (66 km), Ploiești (75 km), Bacău (117 km), Brăila (124 km), Galați (125 km), București (128 km). Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului arată că epicentrul a fost în județul Buzău.

Potrivit INCDFP, seismul a avut loc la ora 18.15, la adâncimea de 150 de kilometri și a avut 3,1 grade pe scara Richter.

În context, trebuie precizat că un val de cutremure de mici dimensiuni au putut fi resimțite în ultima perioadă în România, atât produse în epicentrul deja clasic din zona Vrancea, dar și în alte regiuni ale țării.

Astfel, ultimul cutremur, s-a produs duminică în zona Vrancea, magnitudinea seismului fiind de 3,7 pe scara Richter, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 130 km, în judeţul Vrancea, la ora locală 13:32.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84 km Est de Braşov, 90 km Sud de Bacău, 105 km Nord-Est de Ploieşti, 113 km Vest de Galaţi, 116 km Nord-Vest de Brăila şi 155 km Nord de Bucureşti.

Precedentele două cutremure au avut intensităţi de 3,4 şi 3,5 pe scara Richter şi s-au produs în judeţele Buzău şi Vrancea. De la începutul lunii august, în România au avut loc nu mai puțin de 14 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Activitatea seisimică puternică din țara noastră îi ține în alertă pe specialiști.

Părerile sunt însă împărțite: în timp ce unii seismologi spun că va urma un cutremur de mari dimensiuni, alții îi contrazic, susținând că tocmai valul de cutremure mici detensionează scoarța terestră și previn un seism major.