Recent-deschisul muzeu “Palatul Primăveri”, fosta reședința a familiei prezidențiale Ceaușescu, va fi flancat, în doi ani, de două dezvoltări imobiliare de amploare, din care una va fi poziționată exact în față sa, făcând ca doar un crampei din clădire să mai fie vizibil din stradă. Este vorba despre noul sediu al ambasadei statului Kuweit și despre un ansamblu rezidențial cu apartamente de lux. Practic, două șantiere deschise în același timp în Primăverii, liniștitul cartier bucureștean, fost rezervat exclusiv nomenclaturii comuniste, cu cel mai mare preț al terenurilor din întreagă Românie – circa 4.000 de euro sau peste, pe metru pătrat, un simbol românesc al luxului și exclusivismului. Dovadă că boom-ul de pe piață imobiliară atinge și zonele de super lux, unde terenurile pretabile dezvoltărilor sunt aproape inexistente. De altfel, cele două parcele de teren pe care deja au început lucrările stăteau neutilizate de ani de zile, probabil în așteptarea, cel puțin în cazul imobilului de apartamente, consolidării pieței imobiliare de lux până la un nivel în care cererea să poată justifică investiția.

Îi  „ia față” muzeului

Noul sediu al Ambasadei Kuweit, o clădire cu un design evident oriental, desenată de casă de arhitectură americană, înființată de românul Vladimir Arsene, Westfourth Architecture, va fi un imobil 2S + P + Mezanin + 2 E + 3 E r, potrivit pancartei atașată șantierului. Muzeul Palatul Primăverii, din spatele viitoarei ambasade, nu este decât  P + 1 E . Terenul, de circa 700 de metri pătrați, în intersecția Primăverii cu Mircea Eliade, este deținut de Ambasadă și marcat corespunzător printr-o altă pancartă. Dezvoltatorul este compania bucureșteană de construcții Bog’Art, termenul de începere a lucrărilor fiind 1 noiembrie 2017, finalizarea fiind așteptată în aprilie 2019. Din analiza (superficială) a proiectului Wesfourth (atașat), se poate deduce că cele două subsoluri vor fi folosite pentru parcare, clădirea de tip monolit a Ambasadei fiind poziționată frontal către Mircea Eliade și vizavi de Vila Lac 3, locuința de serviciu a președintelui României Klaus Iohannis. 

 

Nume sonore și investitori misteriosi

Cea de-a două dezvoltare imobiliară din Primăverii se găsește la doar câțiva metri de Ambasada Kuweit, tot pe Mircea Eliade, de dată această, intersecție cu Moliere. Aici vorbim de un teren cu o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați. Pancartă aferentă șantierului ne anunță despre un imobil 2S + P + 4E + 5Er, al cărui beneficiar este firma Alex Global SRL, prin Victor și Andrei Berceanu. Constructorul este Comnord, finalizarea construcțiilor se va face în 2019. Pentru că sonoritatea numelui Berceanu este mare, l-am sunat pe Radu Berceanu, celebrul fost ministru al Transporturilor și membru marcant PDL, pentru a îl întreba dacă are vreo legătură cu proiectul. Supriză! Chiar are. Sau, mai precis, avea. Andrei și Victor sunt fiii lui iar familia Berceanu a fost asociată în proiect.

Până acum doi ani, spune fostul ministru. La început, Berceanu Senior pare că nu își amintește ce este cu proiectul din Mircea Eliade. Apoi, aflând că pancartă șantierului îi indică pe ce doi fii ai săi ca cei prin intermediul cărora Alex Global a luat autorizațiile de construcție de la PMB, acesta oferă mai nulte detalii. „Da, cunosc proiectulul, este o investiție imobiliară pentru rezidențial de, dacă îmi aduc bine aminte, 18 milioane de euro. Proprietarii sunt investitorii Dan Petrescu (fără legătură cu fotbalistul – n.r) și Nicolae Ghinea, patronul magazinelor NIC. Eram și noi, aveam o parcelă de 500 de metri pătrați, adiacentă celor deținute de cei doi, și ne-am asociat în firma. Dar, acum doi ani, am vândut lui Petrescu și Ghinea și am ieșit din proiect. Dura mult cu avizele”, spune Berceanu, deși pancartă șantierului arată că autorizația de construire a fost eliberată în 2013, doi ani mai devreme de momentul în care familia Berceanu spune că a vândut. „Păcat”, mai spune Berceanu, deși adaugă că a obținut un preț „bun”. Potrivit unei analize făcută de firma de consultanță în imobiliare DTZ Echinox, în 2015, prețul unui metru pătrat de teren în Primăverii se situa la circa 3.500 de metri pătrați, deci familia Berceanu ar fi putut obține cel puțin 1,7 milioane de euro când a ieșit din proiect. Acum, prețul terenurilor în zona a depășit 4.000 de euro pe metru pătrat.

 

Potrivit datelor de la RECOM, Alex Global SRL este deținută de Business Management System, cu 21,74% din acțiuni – 100% Anca Surugiu, și de Semha Holdings Limited, un offshore din Cipru. Așadar, conexiunea directă cu Petrescu și Ghinea nu poate fi făcută, având în vedere dificultatea de a află actionarii reali ai unui offshore. Totuși, rămâne declarația lui Berceanu, care a fost cu ei parteneri în proiect.

Dan Petrescu despre care vorbim acum ar fi părăsit România în timpul regimului comunist şi s-ar fi întors în ţară din Germania (al cărei cetăţean şi este) imediat după 1989, când ar fi început un parteneriat cu Ion Ţiriac. Potrivit informaţiilor care circulă în mediul de afaceri, el ar fi fost implicat atât în sectorul auto (din care s-ar fi retras între timp), cât şi în cel imobiliar. Aparent, acesta deţine circa 15-20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan.

Nicolae Ghinea este un investitor român la fel de discret că și Dan Petrescu. El a înființat , în anii ’90, lanțul de magazine NIC, pe care l-a vândut, acum doi ani, către Mega Image. De asemenea, este implicat și în dezvoltări imobiliare în București.