Cu unele excepţii, Estonia nu le va mai acorda ruşilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, însă le va permite studenţilor ruşi aflaţi deja în ţară să îşi încheie studiile. Se mai acceptă accesul pe motive umanitare, precum şi al diplomaţilor şi familiilor acestora, al celor care îşi vizitează rude apropiate sau deţin permise de şedere pe termen lung şi al lucrătorilor din transportul internaţional de mărfuri şi pasageri.

„Am constatat o creştere enormă a numărului de cetăţeni ruşi care vin sau trec prin Estonia”, a explicat ministrul de externe, Urmas Reinsalu. „Posibilitatea pe care o au de a vizita Estonia sau alte părţi din Europa, via Estonia, în masă, nu respectă principiile sancţiunilor pe care le-am impus” (Rusiei, după invadarea Ucrainei).

Oficialul a precizat că interdicţia intră în vigoare din 18 august. Uniunea Europeană a convenit luna trecută asupra celei de-a şaptea serii de sancţiuni împotriva Moscovei.

Zelenski a cerut Occidentului să interzică toate deplasările cetățenilor ruși

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Occidentului să interzică toate deplasările cetăţenilor ruşi, însă Comisia Europeană se îndoieşte că o astfel de măsură ar fi fezabilă, arătând că trebuie să li se acorde în continuare vize membrilor de familie, jurnaliştilor sau disidenţilor.

Letonia, Lituania şi Cehia au sistat deja emiterea de vize pentru majoritatea ruşilor, iar Finlanda şi Estonia au cerut recent Uniunii Europene să procedeze la fel, ca un bloc unitar.

Spaţiul Schengen, din care face parte şi Estonia, cuprinde 26 de ţări, majoritatea membre ale UE, însă şi din afara Uniunii – Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein.

Zelenski a cerut înterzicerea cetățenilor ruși în contextul anexării de către ruși a mai multor teritorii din Ucraina

Zelenski cere această soluție dacă Rusia continuă să anexeaze mai multe teritorii ucrainene. El a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă. Liderii ruși au semnalat că ar putea organiza referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene ocupate din estul și sudul Ucrainei (Herson și Zaporojie) pe 11 septembrie.