Premierul Florin Cîţu a declarat că o creştere a salariului minim pe economie în fiecare an se va face în baza unei formule „predictibile şi transparente”, aspect menţionat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),

Precizările acestuia vin în contextul în care, premierul a fost întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim pe economie  să crească până la 3.000 de lei în 2026, după cum spunea ministrul Cristian Ghinea, miercuri, la prezentarea PNRR, şi în ce măsură a existat această discuţie cu partenerii europeni.

Astfel, potrivit premierului, salariul minim pe economie ar putea într-adevăr să ajungă la suma de 3.000 de lei în 2026, însă importantă este modalitatea în care se va ajunge acolo.

Potrivit premierului Comisia Europeană nu precizează cât trebuie să crească sau cât să fie salariul minim ci doar cere o formulă transparenta prin care oamenii să știe exact ce se întâmplă cu suma în fiecare an.

Salariul minim ar putea ajunge la 3.000 de lei în 2026

„Da, aici lucrurile sunt mai simple. Comisia nu spune cât să crească şi unde să ajungă salariul minim. Comisia spune că trebuie să fie o formulă predictibilă şi transparentă, prin care oamenii ştiu exact cu cât creşte salariul minim în fiecare an. Este o estimare că va fi la 3.000 de lei în 2026, dar, repet, mult mai important este cum ajungem acolo, formula trebuie să fie transparentă, să nu o schimbăm în fiecare an şi asta este ceea ce avem în PNRR”, a spus premierul.

Totodată, Florin Cîțu susține că va exista o formulă transparentă care încă este negociată, aceasta urmând să fie aplicată în fiecare an.

„Vom avea o formulă transparentă pe care o negociem, ştiu că Ministerul Muncii deja are o discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, este o negociere tripartită şi împreună vom agrea o formulă pe care, apoi, o vom aplica în fiecare an”, a mai explicat Florin Cîţu.