Potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), salariile nominale în Germania au scăzut în 2020, pentru prima dată de când s-a început colectarea datelor, în 2007, informează Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate, în 2020, câştigurile nominale au scăzut cu 0,7% comparativ cu anul 2019. Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1,1%.

De menționat este faptul că, potrivit Destatis, datele nu includ sprijinul financiar pentru cei cuprinşi în schema guvernamentală pentru angajaţii cu program de lucru redus, deşi aceste alocaţii „au atenuat pierderea câştigurilor pentru mulţi angajaţi”, în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Impactul pandemiei asupra orelor de muncă

În ceea ce privește timpul petrecut la locul de mucă, conform datelor transmise de Destatis, numărul de ore de lucru săptămânale pentru cei angajaţi full-time a scăzut în 2020 cu 2,9%, comparativ cu 2019. Sursa citată mai subliniază faptul că, cel mai sever declin, de 19,4%, a fost înregistrat în industria ospitalităţii, iar cel mai redus în sectoarele economice.

Trebuie subliniat faptul că, scăderea din 2020, supranumit și anul pandemiei, pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economie a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

Totodată, în anul 2020, scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare, semn că pandemia de coronavirus și-a lăsat amprenta destul de rău asupra economiei, la fel ca și în cazul altor țări europene precum Spania, Italia, sau Grecia.