Toate cele 3 sindicate din educație acuză Guvernul că încalcă acordul semnat la Alba Iulia privind creșterile salariale. FSLI, FSE Spiru Haret și Alma Mater îi cer oficial premierului Dăncilă, “în regim de urgență”, o discuție.

Sindicaliștii spun că Executivul trebuia să calculeze prin raportare la salariul de bază în plată atât gradația de merit, cât și toate majorările salariale. Promisiunea celor 6 salarii medii brute pe economie pentru profesorii care se pensionează este și ea încălcată, acuză sindicatele. Nici sentințele judecătorești nu se vor plăti nici măcar în luna februarie 2019, avertizează Simion Hăncescu (președintele FSLI), Marius Nistor (președintele FSE) și Anton Hadăr (Alma Mater).

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat pentru Radio EuropaFM că „sunt restanțe din anii trecuți și am convenit cu Guvernul să se achite toate sentințele. Dar, nefiind bugetul aprobat, acest punct nu poate fi respectat. În opinia noastră, Ministerul de Finanțe poate găsi o soluție. Tot conform acordului, de la 1 ianuarie ar trebui să se facă o reîncadrare a cadrelor didactice, pentru că sunt în momentul de față profesori care au aceeași vechime, același grad didactic, dar salarii diferite.”

Hăncescu este nemulțumit și de faptul că indemnizația de hrană, care trebuia să se plătească de la 1 decembrie 2018, a fost amânată, relatează EuropaFM. „Intuim că lucrurile se leagă de deficitul bugetar pe 2018. Ca să nu depășească deficitul”, a precizat liderul FSLI, pentru sursa citată.

Amintim că Guvernul Dăncilă a lansat la final de an o ploaie de promisiuni pentru profesori privind salariile și nu numai.

Într-o ședință de guvern solemnă desfășurată pe 29 noiembrie 2018 la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului, premierul Viorica Dăncilă a semnat un acord cu toate cele 3 sindicate din educație, care prevedea numeroase majorări salariale și 3 legi ale educației. 

Prevederile încălcate din acord, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE “Spiru Haret”) și Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”:

 
  • Punctul 5, prin care Guvernul s-a angajat ca de la 1 septembrie 2019 sporurile, indemnizațiile și celelalte drepturi salariale care se cuvin personalului din învățământ se calculează în raport de salariul de bază;
  • de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, pentru învățători, educatoare, institutori, profesori pentru învățământul primar, profesori pentru învățământul preșcolar, gradația de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învățământul special și majorarea cu 7%-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată
  • “este evident faptul că NU se respectă pct. 5 al Acordului”, spun sindicatele
  • Punctul 6 potrivit căruia, începând cu 1 ianuarie 2019, se corelează salariile de bază pentru personalul care îndeplinește funcții similare
  • Punctul 7 lit. h), conform căruia, de la data de 1 septembrie 2019, cadrele didactice beneficiază, la pensionare, de 6 salarii medii brute pe economie
  • Punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31.01.2019, sumele rezultate din sentințele judecătorești definitive până la data de 31.12.2018. “Din discuțiile purtate în ultimele zile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Finanțelor Publice, rezultă că sentințele judecătorești nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a acordului”, spun sindicaliștii.

Sindicatele îi cer premierului Viorica Dăncilă “să dispuneți ca, în regim de urgență, să aibă loc o discuție la care să participe semnatarii acestui acord” privind salariile. Cele două sindicate din preuniversitar (FSLI și FSE) și sindicatul din universitar (Alma Mater) îi reamintesc lui Dăncilă “că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării Acordului, Domnia Voastră v-ați angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite”.