Luna mai s-a incheiat la Bursa cu o valoare totala a tranzactiilor realizate in piata de 659 de miliarde de lei, echivalentul a 23 de milioane de dolari. Operatorii pietei priveau neputinciosi cum preturile actiunilor – in loc sa scada, ca in fiecare an dupa perioada de alocare a dividendelor – cresteau spectaculos de la o zi la alta. Aprecierea titlurilor cotate a continuat in acelasi ritm si in luna iunie. Valoarea totala a tranzactiilor realizate luna trecuta la Bursa a fost de 418,25 de miliarde lei. Adica alte 14,5 de milioane de dolari.
Cu un total de 37,5 de milioane de dolari in numai doua luni, la care se adauga plasamentele private si ofertele publice, Bursa de Valori se poate lauda cu un reviriment spectaculos. Dar ce a provocat acest reviriment ?
Provenienta banilor nu este dezvaluita
Volumul mare al tranzactiilor ridica multe semne de intrebare. Initial, brokerii au crezut ca fluxul de investitii pe piata de capital vine de la rasarit, adica din Rusia. E drept, o parte din aceste investitii au fost realizate de firme rusesti care vor sa achizitioneze pachete de control sau majoritare la cateva dintre societatile cotate la BVB. Dar la o analiza amanuntita a transferurilor bancare din exterior inspre Romania (efectuata de serviciile specializate), s-a constatat ca, din luna februarie, numai 1,8 milioane de dolari au venit de la Moscova cu destinatia piata de capital. Restul banilor investiti in actiuni in aceasta perioada au, cel putin pana in prezent, provenienta necunoscuta. Unii operatorii sustin insa ca banii rusesti investiti in actiuni cotate la BVB vin in general pe alte cai, din Europa sau Statele Unite ale Americii.
In plus, actorii principali ai acestor operatiuni intretin artificial tensiunea in piata. Conform topului realizat lunar de Bursa de Valori, cele mai multe tranzactii in luna iunie au fost realizate prin SVM Vanguard.
Valoarea totala a operatiunilor derulate prin aceasta societate de valori mobiliare a fost 488,52 miliarde de lei in luna iunie. Incercarea de a afla de unde provine aceasta suma impresionanta s-a soldat cu un esec total. Profitand de obligativitatea de a pastra confidentialitatea in ceea ce priveste operatiunile si numele clientilor, Mirela Stan, trader la Vanguard, nu a vrut sa comunice nici macar provenienta banilor investiti in actiuni.
Nici in cazul societatii de valori mobiliare SociA