Un tribunal regional din Vanersborg a precizat că cele trei companii principale din grupul Saab (Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB şi Saab Automobile Powertrain) s-au declarat în stare de faliment şi că urmează să numească în scurt timp un lichidator.
Proprietarul Saab, grupul Swedish Automobile, a confirmat că fără noi fonduri compania va fi insolventă, iar declararea falimentului este în interesul creditorilor.

"Ne aşteptăm ca tribunalul să aprobe cererea şi să numească rapid un lichidator pentru Saab Automobile", a anunţat grupul Swedish Automobile, citat de Agerpres.

Saab, companie care a fost înfiinţată în 1937, a fost obligată să-şi oprească producţia în luna aprilie a acestui an după ce furnizorii au oprit livrările din cauza facturilor neplătite. Cei aproximativ 3.700 angajaţi ai Saab nu şi-au primit salariile pe luna noiembrie.

Ultima şansă de salvare a constructorului auto suedez consta în vânzarea către doi parteneri chinezi însă fostul proprietar gigantul american General Motors (GM), care în luna ianuarie 2010 a vândut Saab către Spyker pentru 308 milioane de euro, a blocat acest posibil acord pe motiv de licenţe tehnologice. GM este îngrijorat că tehnologia sa va ajunge în mâinile rivalilor chinezi.