Festivalul-etalon al pieței muzicale românești, B’estfest, părea, până acum câteva zile, să fi devenit istorie. După ce ediția de anul trecut a fost anulată, organizatorii au anunțat că evenimentul va reveni în 2011. E posibil ca Tuborg Green Fest/Soni­sphere, evenimentul care a luat caimacul concertelor din 2010, să continue și anul acesta, însă până în momentul de față organizatorii nu au dat niciun semn.
În schimb, niciunul dintre marile festivaluri din restul Europei Centrale și de Est nu e sub semnul întrebării. Mai mult, majoritatea au pus deja biletele în vânzare, iar unele au anunțat și parte din trupele care au confirmat prezența (detalii, în infografia alăturată). Cel mai promițător se anunță Exit, deținătorul trofeului „Cel mai bun festival european“. Lansat în 2000 de trei studenți din Novi Sad, Exit a devenit un adevărat fenomen: are propria sa casă de discuri, este difuzat live de posturi radio de pe întregul continent (inclusiv de BBC 1), iar pe scenele sale s-au perindat o bună parte a trupelor contemporane de care ați auzit.
Concurență îi va face, cum altfel, festivalul maghiar Sziget: în premieră în istoria de 18 ani a evenimentului, spectatorii se vor bucura de reduceri substanțiale la o mulțime de servicii, de la transport la vizitarea muzeelor.

Scena eveni-mentelor muzicale din AUSTRIA e dominată de Nova Rock Festival, ținut an de an la granița cu Ungaria. Este primul festival major european care și-a anunțat deja capetele de afiș pentru 2011: Linkin Park, Iron Maiden și System of a Down.

Publicul din BULGARIA este recunoscut pentru apetitul mare pentru concerte, iar Spirit of Burgas a venit în întâmpinarea acestei nevoi, în 2008. Festivalul s-a dublat în dimensiuni în doar doi ani, iar în 2010 a fost nominalizat pentru cel mai bun eveniment muzical, în cadrul European Festival Awards.

Cel mai faimos festival din această zonă a Europei, Sziget, durează anul acesta șase zile (10-15 august), iar organizatorii promit cea mai bună ediție din ultimii 18 ani. Cu o săptămână mai devreme, tot în UNGARIA are loc un festival mult mai nișat, destinat celor care preferă muzica psy – Ozora.

200.000 de oameni participă anual la Festivalul Exit din SERBIA (Novi Sad), dintre care peste jumătate sunt străini. Evenimentul durează patru zile, se desfășoară pe 13 scene, abordând tot atâtea genuri muzicale. În 2010, printre trupele prezente s-au numărat Placebo, Royksopp, Faith no More, DJ Shadow sau Chemical Brothers. Alternativ, fanii rock pot alege Belgradul, unde are loc anual festivalul  Jelen Pivo Live.