S-au pus cu toții de acord să susțină Ucraina pentru aderarea la UE

Declarația comună a celui de-al șaptelea Summit al Inițiativei Celor Trei Mări a fost adoptată în cursul zilei de luni, 20 iunie, de către liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Sloveniei.

Declarația arată sprijinul țărilor respective pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene. În plus, prin această declarația, țara condusă de Volodimir Zelenski a primit statutul de țară parteneră participantă la I3M.

„Urăm bun venit Ucrainei ca invitat special la Summitul I3M din acest an şi ca partener al I3M, care începând de astăzi începe procesul de participare la Iniţiativă. Considerăm că I3M poate fi o platformă pentru sprijinirea redresării Ucrainei. Ne menţinem disponibilitatea de a implica Ucraina în punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură regională ale I3M. Susţinem ambiţia Ucrainei de a adera la UE„, se arată în declaraţie.

Cererea de aderare a Republicii Moldova și Georgiei a fost salutată

În această declarație, I3M a salutat cererile de aderare la Uniunea Europeană a altor țări, așa cum precizase, anterior, președintele Poloniei, Andrej Duda.

„Ne angajăm să consolidăm I3M ca platformă de cooperare menită să consolideze coeziunea şi convergenţa în cadrul UE, dezvoltând în acelaşi timp dimensiunea sa strategică transatlantică şi subliniem că angajamentul activ al Germaniei contribuie la atingerea acestor obiective. Suntem încrezători că prezenţa economică a Statelor Unite în regiunea I3M va contribui la consolidarea legăturii transatlantice şi va fi un catalizator suplimentar pentru un parteneriat transatlantic îmbogăţit”, se mai arată în declaraţie.

Deschiderea pentru cooperare cu noi parteneri globali și regionali

Într-o altă ordine de idei, documentul mai scoate la iveală deschiderea acestor țări pentru cooperare cu noi parteneri globali și regionali.

„Încurajăm guvernele, băncile pentru dezvoltare, instituţiile financiare internaţionale şi investitorii privaţi interesaţi, care împărtăşesc obiectivele generale ale Iniţiativei, să investească în Fondul de investiţii al I3M”, se precizează în documentul adoptat de cei 12 lideri.

Această declarație comună a salutat și anunțul făcut de Statele Unite ale Americii (SUA) cu privire la participarea la Fondul de investiţii al I3M cu 300 de milioane de euro, precum şi angajamentul României de a găzdui în 2023 Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri.

Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri sunt organizate de Letonia, la Riga. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, s-au numărat printre liderii care au transmis mesaje în cadrul summitului.