Dirijorul Andrew Davis a murit

Andrew Davis, renumitul dirijor britanic, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, a confirmat agentul său, potrivit informațiilor furnizate duminică de către DPA.

Davis, cunoscut pentru rolul său de dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC timp îndelungat, a fost afectat de leucemie, a dezvăluit agentul său muzical, Jonathan Brill, pentru PA Media.

Acesta a luptat cu boala timp de aproximativ un an și jumătate, doi ani, reușind să o țină sub control. Cu toate acestea, starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid după ce a împlinit vârsta de 80 de ani, în data de 2 februarie.

”Suntem întristaţi de vestea morţii dirijorului Sir Andrew Davis”, au scris reprezentanţi ai Royal Opera House pe platforma X.

”De-a lungul unei cariere de peste cinci decenii, a fost liderul artistic al multor dintre cele mai remarcabile opere şi instituţii simfonice”.

”A debutat la Royal Opera în 1983 dirijând ‘Der Rosenkavalier’, iar ultima dată a dirijat ‘Capriccio’ (în concert) în 2013”, au mai scris aceştia într-o altă postare.

”Gândurile noastre se îndreaptă înspre familia şi prietenii săi în aceste momente triste”.

”Sunt întristat să aflu vestea decesului lui Sir Andrew Davis”, a scris dirijorul Julian Lloyd Webber.

”Un mare muzician, care se purta minunat cu soliştii săi. Îmi aduc aminte cu plăcere de un concert de Delius în 2012”.

A dirijat de mai multe ori la Last Night Of The Proms

Andrew Davis și-a făcut debutul la conducerea Orchestrei Simfonice BBC din Londra în anul 1970 și în aceeași perioadă a fost numit dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Scoțiene BBC.

El a devenit o prezență familiară la concerte în cadrul evenimentului BBC Proms din Londra și a avut onoarea de a dirija de mai multe ori spectacolul Last Night Of The Proms.

Cariera sa a inclus poziții de conducere remarcabile, fiind dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Toronto între anii 1975-1988, apoi director muzical al Festivalului de Operă Glyndebourne în perioada 1988-2000. În plus, a deținut poziția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC între anii 1989-2000.

Pentru contribuția sa excepțională în lumea muzicii clasice, Andrew Davis a fost distins cu titlul onorific de dirijor emerit din partea Orchestrei Filarmonice Regale din Liverpool.

În 2023 a apărut public ultima dată

Andrew Davis a avut o carieră remarcabilă în lumea muzicii, fiind dirijor principal al Operei Lirice din Chicago între anii 2000 și 2021, devenind apoi dirijor laureat. De asemenea, a ocupat poziția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Melbourne în perioada 2013-2019.

Născut în comitatul Hertfordshire în 1944, Davis și-a început pasiunea pentru muzică cântând la orgă pentru un cor parohial la King’s College, Cambridge, iar ulterior a început să se dedice dirijatului.

Pentru contribuția sa deosebită în domeniul muzical, a fost distins cu distincția Commander of the British Empire (CBE) în 1992, iar în 1999 a fost înălțat la rang nobiliar cu ocazia distincțiilor acordate de Casa Regală în cadrul ceremoniei de Anul Nou.

Ultima sa apariție publică a avut loc în decembrie 2023, când a dirijat „Messiah” de Handel alături de Orchestra Simfonică din Chicago la Symphony Centre. Această reprezentație a reprezentat o concluzie impresionantă pentru o carieră dedicată muzicii clasice de cea mai înaltă calitate.