Putin a semnat decretul! Locuitorii din zonele controlate pot obține pașaport rusesc

Planul Moscovei de a facilita obținerea cetățeniei ruse pentru ucrainenii care trăiesc în regiunile controlate de Rusia încalcă dreptul internațional, a declarat miercuri Kievul, acuzând Kremlinul de comportament „criminal”.

„Eliberarea ilegală de pașapoarte (…) este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a normelor și principiilor dreptului umanitar internațional”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că inițiativa a fost o dovadă în plus a obiectivelor de război „criminale” ale Moscovei, și anume integrarea regiunilor deținute de armata lui Putin „în domeniul juridic, politic și economic al Rusiei”.

Ordinul oficial publicat miercuri a venit în urma unui decret din 2019 care a permis aceeași procedură rapidă pentru rezidenții autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk, regiunile separatiste din estul Ucrainei, scrie Al Arabiya, citând France Presse.

Putin a semnat decretul miercuri

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei și pașapoartelor rusești pentru locuitorii din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie, ocupate de Rusia.

Decretul marchează un nou pas spre „rusificarea” celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, pe care a confiscat-o de la Ucraina în 2014.

Măsura este aplicată deja în Donețk și Lugansk

Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru rezidenții din zonele controlate de separatiștii susținuți de Rusia în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, unde Moscova a emis aproximativ 800.000 de pașapoarte din 2019.

Solicitanții nu sunt obligați să fi locuit în Rusia și nu trebuie să facă dovada că dispun de fonduri suficiente sau să treacă un test de limbă rusă, scrie Al Jazeera.

Amintim că la jumătatea lunii martie, Rusia a revendicat controlul deplin al regiunii Herson, la nord de Crimeea, și deține părți din regiunea Zaporojie, la nord-est.

În Herson, guvernatorul ucrainean a fost destituit, iar administrația militar-civilă a declarat la începutul acestei luni că intenționează să-i ceară lui Putin să o includă în Rusia până la sfârșitul anului 2022.

Tot în Herson, autoritățile au introdus, în cursul zilei de luni, rubla ca monedă oficială alături de grivna ucraineană. Joi, oficialii instalați de Moscova au anunțat aceeași măsură în unele părți din regiunea Zaporojie.

SUA consideră că decretul semnat de Putin este o subjugare

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că planul anterior menționat este ”o tactică a Rusiei de subjugare a poporului ucrainean, de a-şi impune voinţa cu forţa”.

Drept urmare, a mai spus el, Statele Unite ale Americii (SUA) ”resping cu forţă” un astfel de plan.