S-a modificat lista! Cu ce motive poți să ieși din casă? Toți românii trebuie să știe

Duminică seara a intrat în vigoare un nou set de restricții pentru localitățile în care rata incidenței a trecut de 4 la mia de locuitori. Amintim că s-a stabilit ca magazinele să își reducă programul de lucru, închiderea sălilor de fitness în localitățile afectate și reducerea intervalului orar în care oamenii pot circula afară. Pentru localitățile în care rata incidenței este mai mare sau egală cu 7,5, autoritățile au decis ca oamenii să poată iasă afară în intervalul 05:00-20:00. Această măsură se aplică doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Cine va putea părăsi casa în timpul intervalului stabilit

Pentru a nu exista neînțelegeri, autoritățile au menționat că există excepții care pot părăsi casa în intervalul stabilit. Așadar, este vorba despre românii care pleacă sau vin de la lucru, cei care au nevoie urgentă la doctor sau la farmacie, cei care ajută persoanele vârstnice/bolnave/cu dizabilități, cei care au grijă de copii sau cei care au un deces în familie.

Pe lângă aceste persoane s-a decis, recent, că este nevoie de introducerea unor noi categorii de oameni care pot părăsi locuința după ora 20:00. Așadar, potrivit autorităților, românii care merg la vaccinare pot ieși din casă după ora stabilită. În plus, victimele violenței în familie care au nevoie să meargă la secțiile de poliție sau la centrele de primire, pot ieși după ora stabilită.

„Ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă”, anunţă autorităţile.

În ceea ce privește plimbatul animalelor de companie, autoritățile precizează că acestea pot fi scoase în jurul locuinței. Oamenii care au animale de companie trebuie să poată demonstra că locuiesc în blocul sau casa în aproprierea căruia se află.

„Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află”, arată un comunicat al Prefecturii Capitalei.

Capitala, pe lista roșie

Amintim că aceste măsuri au fost discutate recent, după ce rata incidenței din București și Ilfov a crescut simțitor. Hotărârea de Guvern care prevede măsurile prezentate anterior a intrat, vineri, în Monitorul Oficial. Duminică, Bucureștiul a ajuns la o rată a incidenței de peste 7 la mia de locuitori, în timp ce Ilfovul are cea mai mare rată, 8,49 de cazuri la mia de locuitori.

Sursă foto: Dreamstime