Autoritățile din Marea Britanie s-au văzut nevoite să apeleze la Armată pentru a-i testa împotriva noului coronavirus pe miile de șoferi de TIR care așteaptă în zona portului Dover pentru a putea intra în Franța.

Aceasta din urmă și-a redeschis, azi noapte, toate granițele cu Marea Britanie, dar şoferii pot trece numai dacă prezintă la frontieră dovada unui test COVID negativ. Autoritățile britanice spun însă că va dura câteva zile pentru remedierea situației și nu toți cei afectați vor putea ajunge acasă de Crăciun.

Transportul aerian, feroviar și maritim dintre Marea Britanie și Franța a fost reluat azi noapte, însă accesul în Franța este permis unui număr restrâns de persoane, care include șoferii de TIR din Uniunea Europeană, doar în baza unui test COVID negativ, transmite agenţia Rador. Situația cea mai gravă este în zona portului Dover, unde mii de șoferi și pasageri așteaptă de câteva zile să traverseze Canalul Mânecii spre Franța. Autoritățile britanice au apelat la Armată pentru a testa șoferii de TIR.

„Toate acestea impun logistică (…) Va dura două-trei zile pentru remedierea situației”

„Vor fi mai multe centre de testare și alte locații. Ele sunt organizate de sistemul de sănătate și Armată. Șoferii vor face un test rapid ale cărui rezultate vor fi gata în 30 de minute”, a transmis un reprezentant al Guvernului britanic.

În acest moment coada de autovehicule se întinde pe zeci de kilometri. Ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps, spune că operațiunea logistică va dura câteva zile.

„Este o chestiune de fezabilitate, oferirea testelor, procesarea rezultatelor, toate acestea impun logistică, dar asta nu poate fi organizată într-o secundă. Va dura două-trei zile pentru remedierea situației. Franța și-a închis granițele cu Marea Britanie duminică, din cauza noii tulpini de coronavirus descoperită în sudul Angliei. În acest moment peste 50 de țări continuă să aibă închise granițele pentru britanici”, a declarat Grant Shapps.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin