De la haine, device-uri, mâncare și până la felurite produse digitale, internetul pare să ne ofere tot ceea ce avem nevoie, cu un efort minim din partea noastră, tradus prin doar câteva clickuri. Iar de astăzi, direct din browser, putem achiziționa chiar și amenajări de grădină în doar câteva minute. Doi tineri antreprenori au lansat Plantingpuzzle, prima platformă digitală dedicată proiectelor de grădină au, altfel spus, un magazin online pentru proiecte modulare de grădini. Potrivit lor, investiția în acest proiect a fost de aproximativ 20.000 de euro, din surse proprii.

„În urmă cu 12 ani, un profesor ne-a spus încă din primele ore de pe băncile facultății că a-ți face o grădină nu este pentru toate buzunarele. Acest lucru nu s-a schimbat cu timpul, ci, din contră: amenajarea cu gust a spațiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist. Noi ne-am hotărât să venim în întâmpinarea acestei probleme prin implementarea proiectului Planting Puzzle”, au spus aceștia.

În momentul de față aceia care vor să își amenajeze grădina o pot face pe cont propriu, de obicei conduși de dorința de a nu investi prea mult, ori apelează la serviciile unui arhitect peisagist pentru un proiect personalizat, dar care se traduce în prețuri mai mari și timp îndelungat de dezvoltare.

Proiectele de grădini sunt în general scumpe fiindcă dezvoltarea lor durează mult. Folosirea mai multor software-uri în paralel, migala de a așeza fiecare plantă în parte la locul ei și cunoștințele necesare pentru crearea unei compoziții echilibrate sunt doar câteva dintre aspectele pe care le rezolvă, în câteva minute, acest magazin. Mai precis, în scenariul unei grădini medii cu suprafață de 400 de mp poți amenaja cu șase proiecte modulare pe care să le multiplici (în diferite poziții) la un preț mediu total de 470 de euro, în timp ce pentru un proiect unicat pe piața de acum, un specialist poate taxa cu circa 800-900 de euro, pe aceeași suprafață și cu aceeași documentație oferită. Momentan, în magazin 40% dintre module au prețurile sub 50 de euro, 25% au prețuri cuprinse între 50 și 100 de euro, în timp ce 34% depășesc 100 de euro.