Președintele României l-a decorat, luni, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul SUA.  Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 ianuarie 2021, decretul de decorare a Excelenței Sale domnul Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București. Astfel, “în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanțială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră şi Statele Unite ale Americii. Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București”Anunțul a fost printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Legăturile dintre SUA și România, mai puternice decât oricând”

”Aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic dintre România și SUA reprezintă unul dintre pilonii de bază ai politici externe a României.

Cooperarea noastră pe palierul apărării și securității a fost consolidată anul trecut prin semnarea Foii de parcurs pe 10 ani”, a declarat Președintele Klaus Iohannis, care a adăugat că substanțiala contribuție pe care și-a adus-o Adrian Zuckerman poate fi văzută în proiectele comune.

”Reiterez și pe acest prilej interesul crescut al țării noastre pentru o prezență americană sporită în România.”, a mai spus Iohannis, care a amintit că SUA și România s-au sprijin reciproc în scopul combaterii pandemiei de coronavirus.

”Legăturile dintre țările noastre sunt mai puternice decât oricând.

Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administrație americană, dezvoltarea Parteneriatului strategic și a solidei relații pe care am construit-o.”, a arătat Președintele României.

Proteste la Cotroceni.  Klaus Iohannis este vizat de sindicaliști

Şeful statului nu are deloc linişte în acest început de săptămână. Luni dimineață, în fața Palatului Cotroceni, au fost organizate proteste ale uneia dintre cele mai mari confederaţii, Cartel Alfa.  Au fost în jur de 100 de sindicaliști. Sindicaliştii au venit fără maşini din cauza locurilor de parcare ce lipsesc în zona Preşedinţiei. Aceștia s-au postat vizavi de Palatul Cotroceni, pe trotuarul cu Statuia Leului. Este prima zi de protest în Bucureşti şi sindicaliştii au ales să facă astfel de manifestaţii pe tot parcursul săptămânii.

Principalele instituţii vizate dincolo de Preşedinţie sunt ministerele, dar şi sediile partidelor politice din arcul guvernamental. Ei solicită clasei politice un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, taxare justă şi aplicarea legislaţiei corect pentru toată lumea. Nemulțumirile vizează în principal înghețarea salariilor în sectorul bugetar și amânarea acordării unor sporuri și beneficii, dar și majorarea salariului minim cu un procent mult mai mic față de cel solicitat de sindicate.

„O să vedeți că forța de muncă din România este la nivel de sclavagism modern. Au majorat prețuri, au înghețat venituri”, spune Dumitru Coarnă, de la PSD.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea