Ludovic Orban, președintele PNL, a vorbit la Realitatea TV despre probleme legate de evoluțiile politice recente. Printre problemele discutate s-a numărat și posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să ajungă președintele Consiliului European și dacă l-ar susține în această decizie.

”Faptul că se vorbește despre posibilitatea ca președintele României, Klaus Iohannis, să poată să ocupe o funcție atât de importantă, cum este cea de președinte al Consiliului European, arată foarte clar prestigiul de care se bucură, recunoașterea la nivel european și faptul că există o încredere în capacitatea președintelui României de a gira o astfel de funcție. Sunt convins că președintele are maturitatea necesară, are o capacitate de analiză superioară astfel încât să ia domnia sa decizia” a explicat Orban.

Liderul PNL a fost întrebat de asemenea dacă Iohannis rămîne opțiunea pentru următoarele alegeri prezidențiale sau îl preferă la Bruxelles.

”Normal că îmi doresc să fie candidatul nostru la prezidențiale. Dar, pentru România prezența domnului Iohannis în acea funcție va oferi foarte multe oportunități și președintele României ar avea ocazii de a reprezenta România și de a ajuta foarte mult țara noastră din această poziție. Nu vreau să mă pronunț. La ora actuală la nivel european este o situație mai complicată. Ați văzut că președintele României a fost extrem de prudent și a refuzat să comenteze niște zvonuri din mass-media”, a mai declarat Ludovic Orban.

Legat de eventualitatea ca Rareș Bogdan sau el să fie candidatul pentru următoarele alegeri prezidențiale, Ludovic Orban a spus că nu poate fi exclusă nicio candidatură a cuiva din PNL în această situație.

”Nu vorbesc despre această eventualitate până nu se ia o decizie legată de arhitectura europeană, dar fiți convinsă că avem resurse și avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii. În ceea ce privește candidaturile nu poate fi exclusă nicio candidatură, chiar și a lui Rareș Bogdan, a altor colegi, chiar și a mea, deși e greu pentru că eu a fost validat pentru funcția de premier, iar Klaus Iohannis pentru cea de președinte. Dacă vom ajunge în situația unde va trebui să luăm această decizi va trebui să evaluăm alți candidați. În mod evident trebuie să ne consultăm și cu președintele Iohannis”, a conchis Orban.