Prima audiere ar urma să fie în principal una procedurală.

Adoboli (32 de ani), fiul unui funcţionar ghanez al ONU la pensie, este judecat pentru ”abuz de poziţie” şi ”fraude contabile”, şi riscă până la 10 ani de închisoare. Acţiunile sale, luările sale de poziţie disimulate au debutat în 2008 şi ar fi durat până în momentul arestării sale, în plină noapte pe 15 septembrie 2011 de către poliţia din Londra, în biroul său din City-ul londonez.

La UBS, unde a intrat în 2006, Adoboli lucra la departamentul ETF – Exchange Traded Funds, de produse financiare complexe legate de evoluţia unui indice bursier. Cu câteva zile înainte de arestarea sa, poziţiile sale pe pieţe au ajuns la suma astronomică de 10 miliarde de dolari. Avocaţii săi ar urma să pledeze în legătură cu responsabilitatea UBS în acest dosar.

În prezent, Adoboli este liber sub control judiciar, sub supraveghere prin intermediul unei brăţări electronice.

Cazul său este similar cu cel al lui Jerome Kerviel, traderul francez care a provocat pierderi de 4,9 miliarde de dolari la Société Générale în 2008 cu tranzacţii neautorizate.

Kerviel este în aşteptarea recursului după ce-a fost condamnat în primă instanţă, în 2010, la trei ani de închisoare cu executare şi doi ani cu suspendare, plus rambursarea sumei pagubelor astronomice provocate la Société Générale.
Sursa: Agerpres