Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț către fermierii români că vor primi sumele suplimentare promise de către guvernanți. Ei vor lua banii pentru fiecare hectar cultivat în sectorul vegetal.

Acesta a precizat că toți beneficiarii eligibili vor primi un ajutor în valoare de 100 de euro pe hectar sau UVM. Banii se vor da indiferent dacă aceștia sunt crescători de porci, păsări sau se află în sectorul vegetal.

Fermierii vor primi cei 100 de euro promiși pe hectar sau UVM

Fermierii români vor primi sumele promise pentru acordarea ajutorului în valoare de 100 de euro pe hectar, în cadrul măsurilor de gestionare a crizei din Ucraina. Florin Barbu a arătat că aceeași sumă, echivalentă în UVM (Unitate de Măsură Valorificabilă), va fi acordată și fermierilor din sectorul creșterii porcilor și păsărilor.

„Ne-am onorat angajamentele luate în fața fermierilor! Am obținut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro/ha, pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol”, a anunțat ministrul pe Facebook

Cum vor fi alocate fondurile de 1,86 miliarde de lei

Bugetul total este acum de 1,86 miliarde de lei. Astfel, toți beneficiarii eligibili vor primi ajutorul de 100 de euro. Fondurile vor fi distribuite după cum urmează:

  • Peste 1,53 miliarde de lei vor fi alocate pentru fermierii din sectorul vegetal.
  • Peste 141 de milioane de lei vor fi destinate crescătorilor de porci.
  • Peste 181 de milioane de lei vor fi alocate crescătorilor de păsări.

Ministrul Florin Barbu a mai precizat că actul normativ care permite aceste plăți este pregătit. El va fi supus adoptării în următoarea ședință de guvern. După adoptare, centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor iniția imediat plățile către toți beneficiarii eligibili.

„Așa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc și pasăre. Actul normativ care permite efectuarea plăților este pregătit și va fi adoptat în următoarea ședință de guvern.

Imediat, centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor efectua plățile către toți beneficiarii eligibili”, a comentat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu susține că se onorează toate angajamentele asumate

Florin Barbu a ținut să puncteze că cei de la guvernare s-au ținut de cuvânt. Conform acestuia, se onorează toate angajamentele asumate în urma discuțiilor cu reprezentanții fermierilor.

Ministrul Agriculturii a ținut să le mulțumească fermierilor pentru încrederea acordată. El a precizat că statul susține afacerile românești.

„Acest Guvern respectă munca fermierilor noștri și susține afacerile românești care produc hrană sănătoasă!”, a comentat acesta pe Facebook.