Sprijin pentru sectorul suin și avicol

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege care instituie o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea crescătorilor din sectorul suin și avicol în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Acest sprijin financiar este menit să compenseze parțial pierderile suferite de crescătorii de animale din cauza creșterii prețurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale și alți factori de producție.

Conform notei de fundamentare a Ordonanței Guvernului nr. 12/2024, obiectul acestei legi este stabilirea cadrului legal pentru instituirea schemei de ajutor de stat. Această schemă este valabilă până la data de 30 iunie 2024 și are ca scop acordarea unui ajutor de stat pentru susținerea producției de carne de porc și păsări, cu scopul de a menține activitatea crescătorilor în această perioadă dificilă.

Potrivit legii promulgate de șeful statului, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 141.360,8 mii lei (echivalentul a aproximativ 28,7 milioane euro), asigurată de la bugetul de stat conform prevederilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

„Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 141.360,8 mii lei, echivalentul sumei de 28,7 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 40 «Subvenţii», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli»”, conform legii promulgate.

Într-o declarație referitoare la această lege, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța acestui sprijin pentru sectorul agricol în fața provocărilor actuale: „Această schemă de ajutor vine în sprijinul fermierilor din sectorul suin și avicol, care se confruntă cu creșterea costurilor de producție. Este esențial să asigurăm sustenabilitatea acestor domenii în contextul crizei internaționale”.

Iohannis promulgă legea pentru susținerea crescătorilor din sectorul bovinelor, în contextul crizei din Ucraina

Această lege vine în urma promulgării Ordonanței Guvernului nr. 13/2024 și instituie o schemă de ajutor de stat temporară pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023. Scopul acestei scheme este de a compensa pierderile generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri esențiale, având în vedere criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Legea este valabilă până la data de 31 decembrie 2023.

Schemele de ajutor de stat, în valoare totală maximă de 54.432.751 lei (aproximativ 11.033.516,64 euro), sunt finanțate de la bugetul de stat conform prevederilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 40 «Subvenții», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli», conform legii promulgate de Președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, în contextul promulgării acestei legi, președintele Iohannis a reiterat angajamentul său față de susținerea producătorilor agricoli și a menținerii stabilității în sectorul de creștere a animalelor în România.