Remanierea executivului este subiectul cel mai sensibil din coaliţie, în acest moment. Dacă PSD vrea clar să schimbe mai mulţi membri ai cabinetului, liderii ALDE au o opinie total opusă legată de reprezentanţii lor în guvern. Problema rămâne cea legată de Tudorel Toader, susţinut de ALDE, dar care se află pe locurile PSD în guvern. S-a discutat despre plecarea sa de la minister, însă evaluarea făcută de Viorica Dăncilă va fi cea decisivă.

Evaluarea miniștrilor și problema remanierii s-a pus după Comitetul Executiv al PSD de luna trecută, când Liviu Dragnea s-a confruntat cu o frondă a unor social-democrați, confruntare din care a ieșit victorios.

Raportul comisiei care a analizat activitatea miniştrilor social-democraţi a fost definitivat şi predat la partid, urmând ca prim-ministrul Viorica Dăncilă să îl analizeze şi să ia deciziile finale în ceea ce priveşte eventualele remanieri. Un grup special din PSD a analizat şi cum au comunicat miniştrii, capitol la care Liviu Dragnea avea mari nemulţumiri.

Cum s-a făcut evaluarea miniștrilor

Doina Pană a făcut parte din comisia PSD care a evaluat activitatea miniștrilor.

„Fac precizarea că noi nu vorbim de miniștri, evident că un minister e reprezentat de ministru, dar modul în care dinspre un minister au existat întârzieri, dacă vorbim de miniștri – vedem cât de bine au comunicat sau nu, cât de tare i-a preocupat, dar noi nu venim cu nume și prenume, să plece cutare și cutare”, a precizat Doina Pană.

Potrivit Doinei Pană, şedinţa Comitetului Executiv Naţional în care se va discuta despre remanieri ar putea avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

„Ne-am încheiat prima parte a muncii, acea comisie, legat de evaluarea realizărilor programului de guvernare, şi urmează partea cu resursa umană, care va dura mai mult, evident. A fost o muncă contra cronometru şi, la ora actuală, raportul este gata, aşteptăm ca doamna prim-ministru să îl ia şi să îl analizeze, iar, împreună cu propriile dumneaei concluzii, să vină într-un CEx, care probabil va fi chiar la sfârşitul săptămânii viitoare sau cel mult cealaltă săptămână, încât să gândim o remaniere în Comitetul Executiv Naţional”, a declarat Doina Pană, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă vor exista remanieri, în urma acestui raport, Doina Pană a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da”, adăugând că nu această comisie face propuneri de schimbare a unor miniştri, ci doar informează premierul asupra activităţii acestora. Potrivit Doinei Pană, raportul întocmit de comisia formată din 9 membri este unul obiectiv, bazat pe cifre.

Vicepreşedintele PSD a mai spus că fiecare membru al comisiei s-a ocupat de alt domeniu, dar a refuzat să spună ale căror miniştri le-a analizat personal activitatea, menţionând doar că nu s-a ocupat de Ape şi Păduri, portofoliu pe care l-a deţinut până la începutul acestui an şi care este ocupat în prezent de Ioan Deneş, colegul din organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud.